Godišnjica Nikole Čupića

8 ЗАДРУЖНА КУЋА НА СЕЛУ

остати у мужевљој кући и на имању, или на дијелу његову, па баш и да нема дјеце“ Кад се удовица преуда на кога падају трошкови преудаје (за рухо, за свадбу, итд.).

Било да се преуда, или да се у род врати, даје ли мужевља кућа такој удовици штогод као накнаду њенога рада, и њена праваг У Црној Гори у таким случајевима кућа даје удовици тако звану отстојбину, и то према годинама које је провела у мужевљој кући.

„~ | Примивши ова питања, преписао сам их, " послао неколиким својим познаницима, умоливши свакога да одговори, колико на које узмогне. Сам пак узео сам преметати своје записке, одабирајући оне које се овога предмета тичу. |

Од мољенил познаника само ми тројица послаше неколике одговоре, које сам са захвалношћу примио и, у колико се тито могло, где треба, употребио у овом саставу. Остали мољени сви се оглушилие !

Тако сабрану грађу о предмету, ја сам раз"предио, и груписао око оних, који и чине и могу да чине задружну кућу у селу, почињући говор 0 домаћину, а завршујући га о деши. којој се свака · кућа радује као озебао сунцу.

У предговор о овом стису унео сам и та Богишићева питања једно за то да се зна да ме је он највише и склонио. да ово напишем, а друго — да пружим могућности и другима да изнесу тито више и што боље о том пре, мету !

28 априла 1598 у Београду

; М. ф. МИЛИЋЕВИЋ.