Godišnjica Nikole Čupića

| =

ЗАДРУЖНА КУЋА НА СЕЛУ

Жезлећи сазнати и представити сељачку задругу онаку каква је била пре данашњих писаних закона, о задрузи, ми се тим законима не само нећемо бавити, него ћемо се још чувати, колико се год узмогне да, и нехотице, коју њихову одредбу не узмемо као последицу народнога обичајнога права.

Не треба ни доказивати колика, би била добит за науку, кад би се могло јасно сазнати, и разговетно забележити: што је у животу наше данашње задруге наслеђено из обичајног народног права, што ли потиче из ових нових државних закона и уредаба о задрузи:.. |

Велика задруга на селу организам је веома испреплетан, и свакад пун интереса за проучавање. То је прототип, у којем Србин често замишља и Државу Српску. И то му није за покуду; У овај мах, ми се не можемо упуштати у свестрано разматрање тога појава. Ради лакше прегледности, ми ћемо из задруге узимати једно по једно лице, једнога по једнога њезинога члана, и ређаћемо његова права и дужности. У том претресању чланова задруге, нећемо прећутати ни саме слуге, јер, у сељачкој бољој кући, а таких је, Богу хвала, већина, и на слуге се гледа некако другојаче; на њих се не гледа као на просте најамнике, већ као на кућне помагаче који, сносећи заједницу труда, имају некога гласа и у заједници управе !

Доцније, кад у обрађивању овога предмета наступи који случај из живота у задрузи, ово што овде тек поменусмо биће много јасније.