Godišnjica Nikole Čupića

394 НЕКРОЛОГ

Тим је радовима Вуловић, као добар лекар, притекао у помоћ нашој донекле болној књижевности; тим је радовима стигао у.помоћ свом старијем другу по послу, Стојану Новаковићу. Онде, где је Новаковићева Историја српске књижевности престала, или местимице непотпуна и недовољна била, ту су Вуловићеви напред наведени радови дошли до наставе прекинуто, или да попуне празнину.

У књижевно“ естетичној критици и у опште у познавању и разматрању новије српске књижевности био је Вуловић најснажнији; за то мислимо, да су му ти радови најбољи и најзнатнији.

Поставти 1981. професором Велике Школе, прионуо је свом снагом, као што смо напред видели, да п међу својим новим друговима заузме онако одлично место, какво је заузимао као гимназијски професор, а својим књижевним радовмма да да правац научног, књижевноисторијскога п“ филолошкога истраживања. Из тога су времена ови његови књижевноисторијски и Филолошки радови: Наука о књижевности и паучавање словенских књижевности, на по се одштампано из „Отаџбине“ 18851., приступно предавање његово; Рујно, прилог испитивању нар. српскиг епитета у „Годишњици“ УЛ. 1588.) опширан приказ књиге Пл. Кулаковског Вукљ СОтеф. Каражине у „Отаџбини“ 1981.; Мисли 0 срп. језику и правопису у најновијој руској књижевности у „Отаџбини“ 1882.; Ђуро Даничић, опширан некролог у „Отаџбини 15982.; Један приложак к биографији Бранка Радичевића у „Јавору“ 1888.; Из старе српске књижевности У „Годишњици“ УП. 15984. Прилог познавању садашњег стања усмене српске поезије у „Годишњици“ УП. 1384.; Још по