Godišnjica Nikole Čupića

49 ЗАДРУЖНА КУЋА НА СЕЛУ

Перуника, кћи Јована Стевановића, на скоро по венчању, остане удовица у селу Кумодражи, у које се била удала. Њен девер, старешина кутњи, упита је: хоће ли да остане у дому, или жели да се врати у род ' Она се врати оцу и мајци, и од њих се, доцније, удала у други. дом, у селу Реснику, где је и умрла.

Негде се такој удовици, кад се преудаје, даје нека мала накнада, а у сваком случају она добија према броју глава у кући раван део летине од оне године кад из задруге одлази (Ово последње јављају из нишке околине).

У. селу је редак случај. да жена донесе мираз у мужевљу кућу. И као да се момак из добре куће не граби за женовину, за имање које би му долазило од жене. Он би онда личио на пиривука, а привук је онај човек, који дође жени у кућу. То бива само онде где жени, наслеђем, припадне што из дома родитељскога. У таком случају, ако жена дотера стоку и принесе некретно имање, онда се све састави с имањем кућанењим, па се ради, гледа, и ужива заједнички. Новце, ако их донесе, чува сама. Ретко те новце даје кући на зајам, да не би, с њих, доцније било свађе и омразе. Такој жени мирашчики негде бива у задрузи горе, него оној која нема мираза, пошто њу друге жене, јетрве њене, гледе попреко, и често Јој чине и неке пакости.

А негде бива и другојаче, јер се зна за случај, где је така мирашчика своје новце дала кући у зајам, па кућа обамрла — нестало мушких глава, а саме жене удовице, на деоби вуне и конопље, евакад су овој јетрви давале више руна и више снопова кудеље у име отплате!