Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 13

Трећа је веза најјача на Лиму, кршна клисура Сућеска, између полимља и Злоречице; она је везала косу коју чине Рајичимља, Превија и Јериња Глава са Пишевом, Сјекирицом Нросјеченицом и Баљем преко Лима. Ова клисура Сућеска дијели горње полимље у двије долине.

Четврта је веза од Штавне и Лисе сишла косом на Жољевицу у Стањево Брдо и у Јастаћ око увора Требачке Ријеке; ова се везала преко Лима са Баљем и Папрадницом око увора Шекуларске Ријеке.

Пета је п последња веза прати. клисура на Лиму испод Берана и Будимље. У овој се клисури сретају и вежу косе Бјеласице и Цмиљевице,

По јакоти својој ова Тивранска клисура равна је клисури Сућесци, она дијели све полимље на горње и дољње.

На Тари и Дрцкој до Колашина свуда су везане планине тјеснацима, ну на овој важи као најјача веза Матешево.

А на југу и југозападу преко М. Рајеке, дољњега тока Мораче до Златице и Дукље, Цијевном до Ћемовескога Поља, и на Суовару веза је свуда једнаке јачине од самих крша.

Источне планине преко Лима настављају низ комских планина, оне се на југу вежу са Проклетијом, а на сјеверу са Цмиљевицом, ! Мокром Гором и Рогозном, а све скупа чине једну јаку и дугачку верижну косу, од које неке источне косе допиру до Дрима, неке свршавају се око Пећи, неке око Дечана, а неке допиру и до' Баковице између којих извире Ибар, Дрим и многе његове притоке. —

Сјеверне планине од Кома до Бјеласице вОдодјелница су Лима п Таре, но Лим са својим из-