Godišnjica Nikole Čupića

из ТУРСКЕ ФОКЛОРЕ 271

и нађе звезду под 2, и ту чита оно што се тиче б0лесника. У овом елучају под звездом 2 пише:

„Човек који се налази под овом звездом воли образоване људе, учен је и што намерава остварује, добар му је напредак у кући, с добрим се људма дружи. У погледу имовном имућан је. Браће има и од њих има много користи. Оца и матер има и од њих му је много добро. Синова и кћери имаће доста. Болести има: 60лује од ногу и од колена, али то дуго не траје. Жену има и жена му је добродушна. Смрт му је од срчане болести. С десне стране има знак мађије (сехир) и ту има болове. У погледу имовном добар је. Зарађује али врло брзо троши. Падају му два венчања. На оку има један белег, а исто тако и на нози али од уједа пса или од изгоретине. Душмана има доста, али су слабији од њега. Среда и месец Зилхиџе прија му. Ако види млад месец, треба у новац да гледа и да се моли Богу. Треба да носи зелено одело. Кад иде пред великодостојнике треба да стоји с десне стране, па ће му се молба услишити. Страх од смрти имаће на три места: у седмој години, четрнаестој години и четрдесет трећој години. Ако ово претури има да живи осамдесет година, седам месеца и седам дана. У осталом Бог зна!“

После овога оџа пита пацијента жели ли амајлију. Оџа зна према звезди каква коме амајлија припада. У овом случају болеснику припада једна амајљија и четири нуске. Ако пацијент изјави да жели амајлију, онда му је оџа напише на дугуљастом парчету хартије са оваквим арапским текстом:

Инету мин Сулејмане (Соломун) ве инесу бис миљати ер рахмани ерратим. (У име Соломуна и у име Бога благога и милосрднога).