Godišnjica Nikole Čupića

2852 ГОДИШЊИЦА

Земља. — Турци верују да целу земљу држи на својим леђима некаква огромна риба, па кад мрдне репом бива мањи земљотрес, кад мрдне главом земљотрес је већи, а кад буде мрднула целом снагом пропашће свет. — Прича се да се једном Азрети Алија борио с дивом (див је у Турака некакво натприродно биће, налик на аждају, којој иде пламен из уста), па кад је снажно замахнуо сабљом да удари дива, расече не само дива, већ расече и земљу чак до рибе која земљу држи. Риба онда почне да се праћака и настану ужасни земљотреси. Тада Бог пошље анђела те Алији прихвати сабљу и рекне; Дођи к себи, шта учини, упропасти свет! — Алија дође к себи и очита молитву: Ина атајна,“) те се риба смири и земља се састави.)

Ниш.

Зећат. — Зећат је милостиња коју Турци удељују сиротињи одвајајући од новаца четрдесети део. Од четрдесет гроша одвоји се један грош, од четрдесет дуката један дукат итд. Ова се милостиња. дели за време Рамазана.

Како се тражи дављеник. — Кад се ко удави па не могу да га нађу, траже га овако: Узме се даска па се на њу метне читав хлеб и на њега мало соли, па се пусти низ воду. Где е даске падне хлеб у воду, на томе је месту дављеник.з)

1) Инна атајна је молитва која се чита у џамијама приликом клањања и гласи: Инна атајна ћелћефсере фесоли лирабиће венсар шине шануће живел жептер!

#) Сем овога п Турци и Арнаути, исто онако као и Срби, причају још да земљу држи на својим леђима во, који кад мрдне

длаком земља се затресе, али кад во буде мрднуо главом или снагом пропашће свет.

#) Још 15. априла 1892. године забележио сам да сену Алексинцу на исти начин тражи дављеник, само хлеб мора бити од шпенична брашна (чис' леб) и на хлеб се не меће соли.