Godišnjica Nikole Čupića

из ТУРСКЕ ФОКНОРЕ · 287 остаје детету докле је год живо. Сиротнији Турци не зову оџу, већ сам отац надене детету име како хоће.Ако је које дете непрестано болешљиво, или кад има падавицу или кад намери, тада му се може, да би оздравило, променити име. Том приликом дете обично добије име Курто (вук), јер се верује да болештине и ђаволи или беже од вука или му не могу нахудити.')

Рамазан. — Рамазан је време од 1 дана месеца Рамазана па до 1 дана месеца Шеваља. Тих тридесет дана сматрају се за најсветије мухамеданске прилике. Ко год може тада не ради, али сиротиња обично ради. Тих дана сваки мухамеданац пости, и то на овај начин: Сваки устане пре зоре на два сата. То устајање зове се сифир и траје пола часа до једног часа. Тада сви једу, пију, пуше и онда све јело оставе и легну те спавају докле ко може. У свитање огласи оџа са џамије сабаг (јутро), кад многи Турци устају и иду у џамију те отклањају сабах, но многи устају тек доцније и отклањају га или код куће или отидну у џамију те га отклањају. У подне огласи оџа иле (подне), кад опет сви клањају. Око 4 сата оглашава оџа ићинди, када се опет клања. После захода сунца огласи оџа акшам (вече). Пре но што се акшам огласи запале се свеће у џамијама и на мунаретима. Почетак акшама и почетак и свршетак сиФира оглашавају Турци топовима. Целога дана од сиФира па док се с акшама не изађе из џамије нити се што једе, нити што пије, нити се пуши дуван, а чим се от-

1) Исто овако као Турци надевају имена својој деци и Арнаути. Пупчано се име у њих зове емни-ксиза (емни = име, ксиза = пупак). И они у болестима предевају деци имена и обично их тада назову Ук иди Уко (— вук). Овакво мењање имена није ретки ствар. Многи народи то чине, а потлавити разлог за то је страх од духова и болештина, (Види Ј. Пешкет, Гев гасез е! јез репрјев де Та (егте, Рага, 1900, стр. 284—285.).