Godišnjica Nikole Čupića

290 ГОДИШЊИНА пелог Рамазана постављене софре, те сиротиња долази и једе целе ноћи до свршетка сиФира.

Простији Турци причају да се Рамазан светкује из ових разлога: У старо време Бог је слао преко мелаића (мелаиће-анђео) хране људма. Једном о вечери пошто се људи наједу и напију забораве се толико да софру оскрнаве блудом. Бог се због тога наљути те људима закрати хране за неко време, и настаде таква оскудица и глад да су почели скапавати. Тада се Муса (Мојсеј) помоли Богу да опрости грешним људима и да им се смилује. Бог им опрости и посла преко Џебраила (Св. Аранђела) јечма, плуг и волове. Џебраил показа Муси како ваља орати, а Муса научи људе како ће сејати и правити хлеб. У знак благодарности за толику милост људи почну сваког месеца постити по 5—6 дана. Кад је Мухамеда Бог послао међу људе, он скупи све те посне дане у једно те тако изађе читав месец Рамазан.

Свадба. — Свадба у Турака бива овако: К'з бакмак (гледање девојке)

У старија времена био је у Турака обичај да су људи заручивали своју децу, још кад су деца била мала од 5—6 година, а некад и још мања, па су их после кад порасту давали једно за друго. Данас је тај обичај са евим ишчезао или је посве редак. У место тога данас се ради овако:

Кад који младић напуни 17 година, онда већи он и његови помишљају на то, да је време да се жени. Момков отац и мати већ почињу разбирати где би било девојке, која би могла бити згодна прилика за њихова сина и за њихову кућу, и кад разберу где има таква девојка онда се момкова мајка накани, бајаги каквим послом девојчиној кући те је гледа, али о женидби и удаји ништа не помиље. Ако јој се допадне девојка и