Godišnjica Nikole Čupića

из ТУРСКЕ ФОКЛОРЕ

НИ

Увече младожења иде у џамију те клања јацију. После јације сви који су били с младожењом у џамији, заједно с оџом прате га до куће, певајући узпут молитве теђбир. Пошто та отпрате до куће, разилазе се, а младожења остаје с младом.

Сутра дан младожења иде младиној кући те јој љуби оцу и мајци руку, а са свима се осталима ижљуби.

Сунце. — У Турака се верује да никад не треба, рећи: Ђунеш чикај (сунпе излази), већ треба рећи: Ђунеш догај (сунце се рађа), јер ако ко рекне: Ђунеш чикај, онда му сунце рекне: Ђозљер'н чиксн ! (Нека ти изађу очи!) — Исто тако никад не треба рећи : Ђунеш батај (сунце залази, пропада), већ треба рећи: Ђунеш кауши (сунце се састаје), јер ако ко рекне Ђунеш бата), сунце му рекне: И ти да пропаднеш !

Ниш.

Хатме. — Пред Рамазан или за време Рамазана сваки писмени Муслиман дужан је да прочита један пут цео Коран. То прочитање целога Корана зове се татме. Кад ко прочита коран отидне у џамију и пре почетка намаза или на свршетку намаза отпева извесне за овај случај одређене молитве на памет. Пошто отпева прву молитву рекне: Алаг еђбер! (Бог је велики). То је знак да други од присутних треба да отпева другу мелитву док се он одмори; и тако узајамно певају док их не еврше. Тек пошто се ово сврши оџа чита завршну молитву, која се увек чита на завршетку богомоље, на што сви рекну: Амин!

Хатме се врши за душе умрлих.

Црнокораст нож. — Црнокораст нож (Караб'зли бичак) сматрају Турци да има ту моћ да од њега бегају ђаволи. Због тога се поред мале болеоспе или сла-