Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 191 који такође имају своја имена; али Бистрицу чине, управо, два главна крака и то: кад се прво „Ржана“ и „Бугарска Река“ састану, чине најпре Седраву која је врло кратког тока, а друга је Ракитница која долави од Бајгоре и Острог Копља, па се састаје са Седравом према Рудинама, недалеко ниже пута што води од Борчана и Брзанца за Шаљу— "'Трепчу. Од става Садраве и Ракитнице настаје Бистрица.

Церањска Река извире у селу Г. Борчану, па прима неколико пстока који долазе од Руцманца и Брзанца. Церањска Река зове се и Дрежничком Реком.

Сочанска Река извире, близу извора Лаба, на западној страни Пролупљеника; прима неколике потоке јужно од Копривнице и тече донекле југо-западу, више клисуром него ли долином. У горњем току, између Лозна и Борчана, зове се „Бојетинска Река“, а при ушћу тога имена нема.

Добравска Река извире више села Јелакца, у Зеленој Гори, западно од Копривнице, а други крак стаче се јужно од Рапајловца чиј је најглавнији извор „Беле Воде“. Оба се крака састају у Јелакцу, испод Јевтићске махале, у Селишту, и одатле теку равним пољем, кров ливаде, до Драговца, одакле настаје узана клисура која испод Мутивода прелази у тесну долину, у којој је и село Добрава.

Копорићска Река — стара Добруница — извире испод Циганског Гроба, у Караџинцу, и тече на запад, примајући с обе стране од Локвице и Санкове Горе више потока планинских. Испод села прима Власичку Реку која долази са севера. Од става обеју река скреће југо-вападу, па се код Лепосавића улива у Ибар.

Стануловска или Тврђанска Река цеди се из баруштина у осоју западно од Локвице. Од изворишта па до Црешњице зове се „Бабичка Река“, а одатле по имену села кроз која протиче. Улива се код села Тврђана у Ибар. |

Витановићска или Дренска Река стаче се из више потока од Стубице до Белога Брда.

_ Лешанска Река извире југо-западно од Сувога Рудишта, управо, испод села Вруца, код Симичишког Дела,