Godišnjica Nikole Čupića

КРАЉЕВИЋ МАРКО 75

врши своје дужности, служећи верно цару, хришћанској цркви и народним обичајима; брани правду, законитост и часност свагда и према свакоме ; поштује и воли своје родитеље и своје огњиште, своју родбину, пријатеље и другове; вазда штити женскиње, слабе и нејаке; помаже сиромашне, бедне и невољне; готов је у свакој прилици да се бори против зулума обесних душмана и зулумћара народних; увреде не прашта и погинуће за част и образ.

У тим врлинама, мислим, налазе се прави узроци који јунака Марка чине великим и славним.

За сваку од тих врлина Маркових имамо довољно потврде у народном песништву. Прећи ћу их по групама према материјалу који имам при руци. А одмах ћу рећи, да су оне од тих група, у којима се огледају човечност, милостиво и племенито срце Марково, најмногобројније. |. Врло је светла Маркова појава као јунака, који савесно и часно врши своје дужности, било то дужности према цару, вери и цркви, било дужности синовље, родбинске, кумовске, побратимске, старешинске, или ма какве друге. О томе нас уверавају и мање вбирке песама о Марку. Вазда ћемо га наћи готова да се бори против свакога, који би га спречавао у вршењу својих дужности.

Као најглавније од тих дужности истаћи ћу на прво место оне, у којима се огледају понајзнатније врлине Маркове: брањење истине, правде и законитости. За потврду биће довољно да поменем случај, у коме Марко са тих дужности долази у сукоб са својим оцем и стричевима. Тај је случај најкарактернији и најпопуларнији, а обрађен је у варијантима:

Бук. ЛЕ 33 и 32.; С -Милут. 69: и 156.; Петран. П, 17.')

У добро познатој и необично лепој песми из Вукове збирке „Урош и Мрљавчевићи,“ народни је павач сјајно насликао ту светлу и узвишену црту Маркова карактера. Кад цар Степан беше на самрти, код њега се десише: Полом Недељко и Краљевић Марко. Не-

по У песмама из хрватских и бугарских збирака не налазимо обрађен

"овај мотив.