Godišnjica Nikole Čupića

84 ГОДИШЊИЦА

Но Марко је готов да писруни и сваку жељу својих гостију; јер кад рече „стари калуђере“:

„Вала тебе, Краљевићу Марко! Свега имаш у бијелу двору, Још да имаш рибе од Орида!“

Марко се диже, оставља госте, па иде из дома да им донесе и — „рибе од Орида“; још му мајка при поласку говораше, да не носи ништа од оружја, да не би учинио „крвцу о празнику“. Но Бемо Брђанин срета Марка без оружја, ухвати га и хоће да обеси. Овде је лепо насликана велика љубав народна према Марку, јер и Орид и Вучитрн и Звечан дају Ђему на товаре блага, само да га не обеси. Марко је пак, уз припомоћ крчмарице Јање, обесио Ђема, узео рибе од Орида и однео у Прилип гостима „те он слави свога светитеља“.

О овом мотиву Маркове славе и одласку по рибу у Охрид има повише варијаната међу маћедонским песмама, где на место Ђема Брђанина долази „Гино Арнауче“ или „Гино Латинче“. Такве су наведене песме Бр. Миладинова, Јорданова и Качановског.

У Вуковој песми „Турци у Марка на слави“ (71.) прича се, како је Марко желео уда му Турци на свето не дођу“, па затвара од њих капију и поставља стражу. Но Турци силом продру у Маркове дворе, пошто су буздованима оборили врата и испребијали стражу. То је било и сувише да Марко успламти праведним гњевом и да од јаничарских зулумћара почини триста чуда; али се Марко, на преклињање мајчино, ни овога пута није огрешио о крсно име, већ почасти Турке и пусти их слободне, пошто их је нагнао да му обдаре стражу и верну љубу која им је готовила ужину. Марко се правдао мајци што је узео благо од Турака:

„Не узимам, што ја блага немам. · Већ узимам благо од Турака, Нек се пева и нек приповеда, Што ј чинио Марко од Турака“.

А Турци су се од тога доба ратосиљали славе Маркове. Исти је мотив обрађен и у песми С. Милут. 35. „Маркова слава“.

ње ера а ; и а и еј А се ваје ас Зе а а ај сами – ада

у

_____2РА__Кг а љ А БА ба во ада а уваважњас д