Godišnjica Nikole Čupića

94 ГОДИШЊИЦА

Галап гука у росно ливађе, Галап гука, мома Јана буди: „Стани, Јано, вино да пијеме. Помалку шче вино да пијеме, Повече шче сепр да гледаме. Как се бијат две мили братенца, Две братенца, Марко и Маринко, Как се бијат за убава мома“...

Но ту су се браћа најпосле измирила:

Марко зема гиздава девојћа, А Маринко деверче му стана. Та појдоа в прква на венчање.

Поменута песма у Јастребова из Сиринићске је жупе и садржи познати мотив о супарничком мегдану између браће и о погибији Андријној (овде Маринковој) у крчми.

9. Оданост и љубав Маркова према, сестри, и сестре према брату, обележена је у неколико народних песама:

Вук. П, 39.; Филип. 19.; Бр. Јован. 5.; Јордан. 20.; Мапса. 1, 40. и ПЦ, 34—38. и 66. Бр. Милад. 116.; Јастребов, стр. 77., 78. и 194.% и др.

По историји се поуздано зна да је Марко имао

сестру, по имену Милицу, која је удата била за зетског господара Бурђа Балшића. Непоуздано је тврђење М. Орбинија да је друга сестра Маркова била удата за Матију, сина грчког цара Ј. Кантакузена.

У народној појезији помиње се сестра Маркова

под разним именима. У Вуковој наведеној песми помиње се сестра како опрема и доноси Марку одело. По Филиповићевој песми Маркову је сестру Јелицу силом одвео био „бан од Випера“ (или Пипера) и Марко иде да је тражи. У песми из збирке Бр. Јовановића показана је велика љубав сестре Јеле, која спасава Марка од грднога зла — шестокриле гује. У Огастасеуси за 1871. бр. 2. говори се о рано заробљеној сестри Магдалени, с којом се Марко умало није венчао. То исто у песми Ал. Поповића, стр. 13., но у њој се не пимиње име сестрино.

_ Много се чешће говори о Марковој сестри у посмама из Ст. Србије и Маћедоније. По једној песми из

=

| 1