Godišnjica Nikole Čupića

100 ГОДИШЊИЦА

Змај-Огњеног Вука, Старину Новака, Јакшића Митра и Шћепана, Ђурђа Смедеревца, Поповића Стојана и др. Њихово побратимство изнесено је нарочито у песмама о женидбама, којих је велики број, а у којима Марко чини чуда од јунаштва, спасавајући невесту од отмичара, троглавих Арапа и дивова. Од таквих песама поменућу :

Вук ПЦ, 78. и 86. Вук У 34. —37. и 42: Филин- ка о Дуе

Петран. П, 33., 4#2., 54.—56; Нетран. ПЦ, 34. 232. Ва 46., 54. и 57.; Манпса-Нто. М,' 50: 91. 58: вени

Јастреб. стр. 259.; Јордан. 2., 58. и 62.: Жачан. 150. и 157. и др. 5

Марко је и међу Турцима имао своје верне побратиме, од којих ћемо поменути Алил-агу. У Вуковој песми П, 61. Марко прославља своје крсно име с „побром Алил-агом“, частећи га вином; а у ПЦ, 60. прича се како је постао побратим с Алил-Агом; та се песма завршује стиховима:

И после су време живовали, Светлу цару чували крајину: Гди се годе крајина узбија, Узбија је Алил-ата с Марком; Гди се годе градови узимљу, Узимље их Алил-аља с Марком.

12. Од свих врлина Маркових најглавније су без сумње оне, у којима се огледа његова човечност и милосрђе. Марково је срце добро и милостиво, његова је душа племенита. Он вазда поштује и заштићава немоћно женскиње, удовице и сирочад, бедне и невољне, слабе п нејаке. Његово је поштовање искрено и часно, а заштита моћна и силна; вазда се јуначки бори и жртвује против њихових зулумћара и насилника.

Ова је група песама најмногобројнија; у њој се, у разним нијансима и облицима, видно истичу те племените врлине Маркове. Ради бољег прегледа подво-

јићу уједно песме сродних мотива и прећи у засебним тачкама.

Од свих песама ове групе, Вукова П, 59. „Марко

= + . , и. бег Костадин“, заслужује да је ставимо на прво место, _

јер се у њој најбоље огледа Маркова човечност и ми-

: |“ 4 4 4 "5