Godišnjica Nikole Čupića

62 ГОДИШЊИЦА

коме би Марково име било непознато«“ (Јиречек). А руски књижевник Халански, у својој досада највећој студији о Краљевићу Марку, доказује да су утицајем југословенских предања о Марку створена код Малоруса причања о њиховом „Маркђ Проклиатомљђ“.

Па откуда толика популарност Маркова 7

У колико је личност Краљевића Марка интересантнија и примамљивија са толике славе и популарности, у толико је она загонетнија са оскудице историјских података о њему, о његовом животу и краљевању у најсудбоносније доба српске прошлости. Историја мало зна о владавини краља Марка, који'је после пропасти. на Марици краљевао у земљама свога оца, краља Вукашина, од Вардара до Албанских планина, у којима су главни градови били: Скопље, Прилеп, Охрид, Битољ и Хлерин. У историји није у довољној мери осветљен његов значај као историјске личности, његов однос према господарима осталих српских земаља, његов положај и рад у првим сукобима српскога народа с Турцима, његово клетвеништво (вазалствој турским султанима и вршење вазалске службе његове; нити се штогод зна о томе, какав је Марко био као краљ према своме народу и својим поданицима; какве су биле његове карактерне особине; је ли имао каквих врлина с којима је могао придобијати за себе народну љубав 2

Оно мало историјских података и чињеница, који“ се о Марку знају, помућено је с једне стране непоузданошћу казивања самих летописаца и повесни-_ чара, а с друге стране мешањем историјских чиње-_ пица с појетским сликама народних предања, која су знатно утицала на доцније повесничаре, те је тешко оделити стварна казивања од појетских и уображених. Осем тога, и она историјска факта, која су утврђена. као поуздана, износе нам Марка у сасвим друвчијој. светлости него што га показује народно предање и епска појезија, те у њима не налазимо потврде и 0о0јашњења за онакву личност Маркову, какву је народ насликао. Историја не зна да прича о каквим нарочитим херојским подвизима његовим, или о каквим. другим делима која би оправдавала велику славу ње-_ гову. Историјски Марко, немоћни владалац, коме суседи.

--

Рум пића