Hemija : za srednje škole

198

Биљне су масти: палмова, какаова и кокосова маст, а уља су: маслиново, бадемово, рицинусово, ланеново, конопљево, маково, орахово, сунцокретово и т. д. Животињске су масти: лој, свињска маст, масло: рибља маст и т.д.

Чврсте масти пзтапљу се из дебљина загревајући их у котлу, а уље се из уљевитог семена цеди пресом, и то прво се цеди ладно, а затим загрејано: први је производ бољи од другог. Сем тога што се животињске и биљне масти употребљују за јело, пронзводи се из њих много што шта, а најважнији су производи стеарин п сапун.

Стеарин. Фабрична стеаринска киселина, са нешто палмитинске и олеинске киселине, зове се стеарин. СапониФикацијом лоја ослобађају се три његове киселине: стеаринска, палмитинска и олеинска, међ којима прва је у превази :

СНОО НО), += 36,0 = 0,Н(ОН), = 30,,Н,О,

Лој. - Глицерин. Стеарин.

Овај производ цеди се пресом прво ладан, да се. течне олеинске киселине ослободи, а за тим млак, да се лако топка палмитинска киселина удали. Но опет зато остаје у стеарину ни од тих киселина по нешто. Од стеарина се лију свеће и ту му је најважнија употреба.

Сапун. Сапун је алкална со оних киселина, што сас= тављају масти (стеаринска, палмптинска пи олеинскај, а производи се сапониФикацијом ма какве масти помоћу алкалних хидрата:

O,BH.(0.0,,8,,0), =- 8NaOH = 0,H.(OH), -- U, „By.O,Na

Лој. Глицерин. Сапун.

Маст се кува у алкалном хидрату док се не раствори, а затим се раствор соли (са Мао! или КС, да се сапун одвоји и на површину »здигне. Производи се калијумов и натријумов сапун; први је мек и употребљује се више за медицинске цељи, а други је тврд ито је обичан сапун.