Istočnik

Стр. 336 ИСТОЧТТИК Бр. 21

траши.ој страни гсорица, налази се штампано упутство за сакунљање биљака. Цијена 1 круна и 80 хвлвра. II лан од Мостара. Овај нлан израђен ]е у формату књиге, згодно за џеп, гдје се налази карта пресавијена, у техничкој изради са бојама, осим тога нмаде ттампано: кратак опис Мостара и. његове околице, сви политички, војени и други јавни уреди, разни заводи, друштва, главне трговине, особите знаменитости Мостара и његове околице и т. д. Овај план врло је подесан, а парочито за оне, који први пут дођу у Мостар. — Пијена 1 круна.

Јавна благодарност. Висока земаљска влада благоизвољела је даровати црквама у Надинићкој парохији ове ствари: 1. цркви у Домркама: Служебник, Требник и Дополнителни Требник; 2. цркви у Надинићима: једно свештеничко одјејаније, полијелеј (цвијет), крст за часну трапезу, два чирака, кадионицу, два велнка чирака око амвона, два велика кандила, четири мала кандила, петохљебницу, два мала чирака за проскомндију, дарак за путир, дарохранионицу са прибором зј св . причешће, прибор за св. причешће, Јевангелије, Ацостол, Октоих I. и П. дио, Требник I. и П. дио, Сдужебник и 150 фор. у готовом новцу, те за речене дарове, потписани, у име народа горње парохије, изричу високој дароватељци највећу благодарност. У Гацку-Надинићима, 10. септембра 1899. Парох; Предсједник црквеног одбора: В. Вишњевац, Д. Зиројевић. надзиратељ протопрезвитерата.

Званични огласи. Управа српско-православне мптрополпје Зворничко-тузланске, Број 673, ех 1899. Е д и к т. Р1а молбу Алексе Живковића из Зворника, да се од своје супруге Савке, за чије се боравиште не еиа, брачно разведе, позива се тужена Савка, да се у року од три мјесеца, рачунајући од дана едикта, оном духовном суду писмено или лично пријави и мјесто својег борпвка озпачи; јер ће се у противном случају, одсутној Савци службепо поставити замјеник, с којим ће се поведени брачни процес продужити и коначно довргпити. У Д. Т у з л и, 14. октобра 1899. 3 -1 Управа српско-православне митрополкје Зворничко-тузланске. „Источник" излази два пута и то 15. и пошљедњег дана у мјесецу. Цијена је листу на цијелу годину 4 фор., а на пола године 2 фор.; за стране земље на цијелу годину 5 фор., а на пола године 2.50 фор. Учитељима основних школа и ђацима даваће се лист у пола цијене. Претплата се шаље администрацији листа, а рукописи уредништву. Рукописи не враћају се. Прва ерпека штампарија Риете Ј. Савића и друга у Сарајеву.