Istočnik

ДУХОВНИ лист ЗА ЦРКВЕНО-НРОСВЈЕТНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКО-ПРАВОСЛАВНОГ СВЕШТЕНСТВА И НАРОДА У БОСНИ И ХЕРДЕГОВИНИ.

Год. XIV Сарајево, 15. децембра 1900. Бр. 23 ВЛАСНИК: ЊИХОВА ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА СРПСКО-НРАВОСЛАВНИ БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ АРХИЈЕРЕ ЈИ. УРЕДНИК: ИЛАРИОН РАД0НИЋ, ЈЕРОМОНАХ.

3 Установљење митрополије бањалучке и бихаћке. Његово цар. и краљ. Апостолско Величанство благоизвољело је Највишим ријешењем од 1. јануара 1900. од српско-православног Архиепископа и Митропо лита сарајевског Николаја МандиЛа предложено и од васељенске патрпјаршије у Цариграду са синодалппм актом од 12. јула 1899. одобрено устројство четврте српско пракославне епархије у Восни и Херцеговини^ која обухвата подручја бањалучког и бихаћког окружја са сједиштем митрополита у Бањојлуци, најмилостшшје дозволити и исправу о том устројству потписати. Именовање. Његово цар. и крал,. Апостолско Величанство благоизвољело је Највишим ријешењем од 11. августа 1900. најмилостивије наименонати дојакошњег архимандрита српско-православне епархије темм1пнп[)ске Евгепија Летицу Митрополитом ново-устројене епархије бањалучке и бихаћке.

Српско-православпа АЕ. М. Консисторија Дабро-босанска. ОкруЉница. Свима протопрезвитерским и парохијским звавнима и свима срп.православним општннама Мптрополије Дабро-босанске. Често Нам стижу пријаве, да се прпликом пародних зборова порта црквена на разне начине обесвећује, јер се у непосредну бли-