Istočnik

Бр. 3.

ИСТОЧНИК

Стр. 71

Јавне благодарности. Висока земаљска вдада за Босну и Херцеговину поред тога што је прошле године милостиво благои8вољела подарити за градњу нашој новоподигнутој цркви у Прибинићу 1000 круна, сада је опет снабдјела нашу цркву са слиједећим утварима: 2 потпуна свеп теничка одијела; 2 велика чирака пред двери; 1 путир са звјездицом, дискосом, кашичицом и копљем; 3 покровца (дарци) 5 1 илитпон; 1 плаштаницу, 1 индитију; 1 покровац за проскомидију; 1 срачицу; 1 полијелеј ; 1 крст на ч»сну трапезу; 2 чирака на часну трапезу; 1 кадионицу; 3 кандила, једно велико и два мала; ] петохљебницу; 1 кивот; 1 чирак за проскомидију; 1 сасуд ва топлоту ; 1 сасуд 8а проскомидију; 1 дарохранионлцу ; 1 тас за милостињу и 1 блудо за просфору. На овом племеиитом дару вис. зем. владе у име народа споменуте цркве изриче се од стране ниже потписаних најтоплија благодарност. У Прибинићу, 30. децембра 1901. Тутори: . Предеједник: Т »урађ Липовчић, Коста Душаиић, Тодор Иоповић. орпски прав. овештеник.

Благородни и уважени господин Гаврил Фуфић, трговац из Травника с војим богатим прилогом задужио је ову општину, даровавши јој 1000 (хиљаду) круна, као посљедњу жељу свога почившег брата: Риста, с тијем, да се новац има употре. бити као први темељ за оснпвање српске народне школе у Зенпци, а уједно, да се при светој служби божијој имају спомињати имена почпвшег : Ристд и Георгија. Племенитом дароваоцу, који је извршпо савјесно жељу братову, нека је вјечна хвала и признање; да га Бог поживи још дуго ; а упокојеном Ристу, који се је и на смртном часу сјетио свете матере цркве и српске школе, нека Бог дарује рајско насеље: идбже присћгцаетЂ св-ћтт, лица Бож!Л и прими га : в% н^др&хЂ Авраама и Исаака и Јакова Српска православна општина у Зеници, 16. дсцембра 1901. Јеврем Иетронић, Предсједник: парох. Т»орђо Јевтић.

Висока земаљска влада за Боену и Херцеговину благоизвољела је нашој српско-православној цркви храма Вознесенија Господњег у Ракешћима даровати једно потпуно свештеничко одјејаниЈе са дарцима; један путир, једну кашичицу, једно копље, један дискос, једну звјездицу, једну дароносицу и у њој ]едан мали путир за болеснпка, једну малу ложицу, једну мирњачу, једну флашицу за свети агнец, једне мале маказе, један мали дарак, џезвицу за топлот}', једну флашицу за јелеј, један крст за часну трапезу, два чирака на часну тр.шезу, једно велико кандило и два мала и два велика чирака пред часне двери и једну кадијонпцу. На овоме красном и скупоцјеном дару потписани изричемо Високој Влади најтоплију и најсрдачпију благодарност. Српско-православна црквена општина у Ракешћима, 3. јануара 1902. испред општине Јосиф Ракић, парох.