Istočnik

Стр. 262

ИСТОЧНИК

Бр. 11

Сибињска митрополија. Нови епископ Арадски. 30 пр. мј. изабрала је изборна скупштина већином гласова за арадског епископа Василија Мангру, дојакошњег епископског замјеника у Вел, Вараду. На основу органичког устава од 1869. §§ 87. 97. и 105. овај ће се избор најприје поднијети епископском синоду радн каноннчког испита, а по успјешном испиту круни на потврду. На западу. Нова напска еициклика. Прије два мјесеца издао је римски папа Лав ХШ. нову епциклику римокатоличком епископату, У истој говори о раду и оснивању својих идеала. Особито се у љој обара на анархпсте, невјернике и социјалисте, а жали се и ради потиштеног положаја нижег сталежа, којег упропашћују разни агитатори. Осуђује законс о разводу брака (цивилни поетупак), материјализам, као извор многих зала, говори о банкротству науке и т. д. Тражи да се поврати папсгеа евјетска власт папи, и ако је и сам увјерен, да је то само ршт (ЈезЉпит.

Нове књиге и листови. Алексапдар Живановић, Космолошке идеје. ГТрештампано из „Весншса српске цркве и . Београд. 1900. 8 0 . Страна 87. ц. и кр. (Види "ТГриказ $ данашњем броју листа.) Нрот. Ј. Вучковић, Тринаести извјештај о православном срп. богословском училишту у Ср Карловцииа, шк. год. 1901.—1902. Ср. Карловци. 1902. Митрополита Митрофана, Бесједе. Цетиње. К. ц. Државна Штампарија 191)2. Ц. 3 круне. Стр. 450. Јован Максимовић, Песнички зборник, угледни производи српског, хрватског п сграног песништва, за школску и домаћу употребу. Мостар. 1902. Издавачка књижарница Пахера и Кисића. Цијена 10 круна.

Р а з н о. Фреско-слика источних Мудраца. У Млецима, у цркви 8-Ега.п< 1 со с1е11а У1^па, нађена је једна фреско-слика, која претставља поклоњење Мудраца. Она је висока од прилике 4 т, а широка 2.30 т. 1Бу је у ХУГ. вијеку зготовио сликар римски Фредерико Цукаро. Почетком XIX. вијека пзрађена је била с ње вјерна копија и стављена на псто мјесто, чиме је оригинал био заклоњен и скривен погледима посјетилаца цркве.

Јавне благодарности. Приликом смртн моје добре н никад незаборављене супруге С Т А Н Е. која се 28. маја ове године у вјечност преселила а 30. истог мјесеца на мајевачком гробљу код цркве сахрањена, многи моји пријатељи и познаници како из мјеста тако и са стране изјавили су своје саучешће писмено или усмено а многи покојницу и до хладног гроба испратили и тпме мени и цијелој мојој породпци у