Istočnik

ЗА ЦРКВЕНО-ИРОСВЈЕТНЕ ЦОТРЕВЕ СРПСКО-ПРАВОСЛАВНОГ СВЕШТЕНСТВА И НАРОДА У ВОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.

Год. XVIII. Сарајево, 31. аугуста 1904. Бр. 15. и 16. ВЛАСНИК: ЊИХОВА ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА СРПСКО-ПРАВОСЛАВПИ БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ АРХИЈЕРЕЈИ. УРЕДНИК: протосинђел ИЛАРИОН РАДОНИЋ, професор богословије.

ЗБАНИ-^НО. Српско-прав. Мптрополпјска Консисторија Бањалучко-бихаћка. Број 1495 ех 1904. Отпуштење и постављеље. Ђорђе Мачкић парох подрашнички, по предходном отпусту из Дабро-босанске епархије, примљеп је па замолницу у ову епархију, и отписом од 6./19. августа 1904. бр. 1495. повјерепа му је у администрацију упражњена парохија Доље Ратково у протопрезвитерату кључком. Из конзисторијске писарпице у Бањојлуци 7./20. августа 1904.

Пракославна Српска АЕМ. Копспсторија Захумско-Херцеговачка. Број 540/1. из 1904. Пречасном парохијском свештенству и славним црквено школским одборима православне Српске Митрополије Захумско -херцеговачке. Пошто и уз пркос чешћих овамоипћих савјета, позива и опомепа: а) да се повац црквени са свима списима, исправама, задужницама и сл. има држати у благајни црквеној у цркви; б) да се новац црквени може пздавати у зајам само сигурним особама са сигурном јамчевином; в) да се од дужника црквених има на вријеме купитн интерес на дуг као и главница дужиа према уговору уносити у благајну црквену — има и данас доста у овом погледу немара, особито по сеоским црквама, то да се не би дошло до хрђавих пошљедица, како по цркве тако и по дотичне црквено-школске одборе, који рукују црквепим новцем, те према овоме и одговорни су црквено-тпколски одбори за