Istočnik

Стр. 218

ИСТОЧНИК

Бр. 14.

примала је Његова Преузвишеност разне депутације и приватне особе, које су имале штогод да моле. Срнско-нравославно свештенство Босне и Херцеговине послало је Његовој Преузвишености са своје скушптине држане 1. јула депутацију, која је предала Његовој Преузвишености резолуцију, којом српскоправославно свештенство Босне и Херцеговине тражи за се пасивно изборно право за будући Босанско Херцеговачки сабор. Његова Преузвишеност господин министар примио је ову свештеничку депутацију најљубзније, али јој пије могао позитивно обећати, да ће свештенство добити пасивно изборно право за сабор, јер вели, да то више не стоји у његовој (министровој) власти. Свештеничка скупштина. 1. јула о. г. сакупило се преко шесдесет свештеника из Босне и Херцеговипе у Сарајеву, гдје су под предсједништвом преч. госп. Косте Божића, . пароха травничког и надзиратеља травничког протопрезвитерата, одржали у просторијама пјевачког друштва »Слоге« скупштину, па к °ј°ј Ј е донешена резолуција, у којој се тражи, да и свештенство има пасивпо право избора за будући босанско херцеговачки сабор. Ову резолуцију предала је нарочита свештеничка депутација, изаслана са скупштине, Његовој Преузвигнености заједничком министру финанција госп. Стефану барону Буријану, који се у то вријеме, као што смо на другом мјесту овога листа донијели, бавио у љетњем купалу Илиџи недалеко од Сарајева.

Званични огласи. Епархијски црквени суд у Сарајеву. Број 142. из 1909. 1—3 С т ј е ч а ј. Ради сталног попуњења упражњеног парохијског мјеста у Власеници расписује се етјечај са пријавним роком од шест недјеља рачунајући од дана првог уврштења овог стјечаја у црквеном листу „Источнику". Молбе ваља поднијети овом црквеном суду и уједно им приложити свједоџбе о свима, како богословским, тако и прије богословије свршеним наукама. Парохија власеничка броји преко три хиљаде душа и то: парохију сачињава варош са околним селима. Парохијалног стана нема. Из сједнице епархијског црквеног суда, држане у Сарајеву 5. фебруара 1909. Предсједпиштво.

Епархијски црквени суд у Мостару. Број 436 И8 1909. 3—3 С т ј е ч а ј. Ради сталног попуњења упражњеног парохијског мјеста у Невесињу расписује се стјечај са пријавним роком од шест педјеља, ра-