Izučavanje jedne dvostruke fermentske akcije

| ИЗУЧАВАЊЕ ЈЕДПЕ ДВОСТРУКЕ ФЕРМЕНТСКЕ АКЦИЈЕ 143

У другоме делу хидролизе [9], један Ферменат ослобођава други молекул гликове са молекулом ОМН и бенз-алдехида. За ту Ферментску акцију налазимо да је јача у раствору амигдалина слабије концентрације, у коме има, према ономе што рекосмо о акцији првог фермента, мање амигдонитрил-гликозида него у јачем раствору амигдалина, у истом тренутку. Ферменат амигдонитрил-гликозида активнији је дакле у присуству мање количине тог тела. Али то ће бити с тога што у исто доба поред мање количине амигдонитрил-гликозида има и мање амигдалина, тела које би према, акцији тога Фермента играло улогу „успоравајућег“ тела. Резултат свега тога биће да ће се нађени шећер појављивати истом брзином или спорије из слабијега раствора амигдалина него из јачега, а да ће се СОМН (теоријски шећер) брже појављивати из првога него из другога раствора. То се у ствари из посматра у току реакције до пред сам њен крај.

Приметимо да Ферментске акције које се тако особено понашају према концентрацији амигдалина, јесу акције [2] и [9'] које смо назвали секундарним ферментским акцијама. Овај пример показује да се секундарне Ферментске акције не владају, бар на први поглед, по законима примарних Ферментских акција.

Ту. Утицај количине фермента.

Следећа два огледа извршена су на амигдалину Бој У оба огледа изучавана је хидролиза амигдалина под утицајем различне количине Фермента, док су сви остали услови температуре и концентрадије истоветни у оба огледа. Бројеви под В, добивени су у хидролизи амигдалина под утицајем два пута веће количине НеПх-ова сока него у А.

а пеим= за ан

рана

=

–—- =

ге

птици

Н