Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

5: Предлог

Које мере морају се предузети у мирно време, да би се за ратно време осигурало вешто и довољно особље болничарско оба пола за пољске и резервне болнице, за возове евакуацијоне и санитетске, за тачке железничке, на којима се утоварива и истоварива, и евентуално за станице (етапе)“ (Бр. 8 програма).

Каква средства морају употребити друштва, да болничарско особље, обучено у мирно доба о њиховом трошку или њиховом садејством, буде на расположењу друштава у време рата г (Бр. 4 програма).

Одлука конференције:

„Конференција препоручује друштвима да управљају своју приуготовну радњу за случај рата на ове тачке:

1. Да дају колонама за пренос рањеника, које треба фор= мисати још за време мира, довољно рада, једно да се опроба њихово знање и да се то утврди, а друго да се навикну на врло потребну дисциплину.

2. Ла добију ва интересе добровољне помоћи ратним 60лесницима и војницима друштва ислужених војника, која имају изврсно и способно особље за добровољан пренос рањеника, где то до сада није учињено, а у земљама где постоје таква друштва и где је то могуће.

3. Шри испитивању болничарка, треба, осим обзира на њихова интелектуална и морална својства, водити рачуна MH O њиховом здрављу, да ли ће дозволити њихова снага, да врше службу, која ће се од њих тражити.

4. Треба створити удружења људи употребљених за службу болесних: а) да би се у њима оджало осећање части овог занимања, 6) да се осигурају од неизвесне будућности они, који при вршењу своје дужности онеспособе од чести или сасвим за даљи свој опстанак. Овај би се смер постигао узајамним обезбеђењем на случај несреће.“

Ру

Пера ар

и