Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

94

Њихова Величанства благоволела су примити поднета извешћа и свестрано известише се о стању друштвеном. Примљено са захвалношћу на знање.

Бр. 8. Секретар јавља да проф. г. Д. Нешић не може да се

прими посла у лутријској комисији, зато је на његово место изабран г. Петар Живковић проф. на вел. реалци.

Бр. 4.

Секретар чита концепт акта, који се има упутити краљ. влади по лутријској понуди Меркуровој.

Усвојен је цео акт а петит је утврђен овако:

1.) Је ли краљ. Влада вољна предузети код и. кр. АустроУгарске Владе нужне кораке за слободну продају срећака нашега рвенога Крста у Аустро-Угарској монархији, ако би друштво закључило са Меркуром дефинитивни уговор.

2.) Ако би Аустро-Угарска влада ставила услов, да срећке морају носити на себи израз о гарантији краљ. Српске владе, је ли вољна Влада примити ту гарантију, пошто ће се и онако сума потребна за исплату и амортизацију згодитака положити у државне касе.

8.) Је ли вољна Влада да прими амортизациони фонд у депозит, и да води обрачун о интересу који долази од амортизационог фонда као и о оним свотама капитала, који се из тога фонда изузимају (чл. 4). А у комисији, која ће водити контролу о целој манипулацији, имаће Влада свога члана (5 13.)

Затим је решено, да акт овај са преводом понуде и аморт. плана и плана о извлачењу, предаду г. министру председнику T.T. председник и секретар Гл. Одбора.

Брано.

Решено је да се од сада протоколи састанака Главног Одбора, одсека п председништва печатају у званичним нови-

паре

asa: aa Aaa Za aaa Aaa

а