Jagoda

92

их многи произвођачи волу и волију од онпх крупнпјих, што само једанпут роде, и увек их у својим повртњадима ма у ком внду га]е: било то на засебпим лејама, било као узрод, било да друге леје шњима опасују. Па не само за задовољство домаћиново, но и за продају рађа јагода баш у дно време, кад право време поњскнм п крупним баштеним јагодама већ давно прође. С тога п ја налазим за умесно, да о овој јагоди на по-се коју реч рекнем. Ја сам већ код размножавања јагода рекао, да је само и једино месечаркп јагоди својствено, да се семеном у своме облику и непроменљивпм својствама размножавати може. Али п жпвићима које пуштају розгве можемо пх псто тако брзо л лако размножаватн као и остале сорте. Алп је опет зато, ако не баш увек, а оно од времена на време, много боље, да месечарке пз семена пзводимо, јер ћемо пм само на тај начпн стално одржати њихова одвојено пзврсна својства у свему; па кад и при пзбору семењака добро попазпмо, онда ћемо осигурати пдуговремену пзсбпљну родност. За семе треба узетп најкрупштје, најразвпјенпје, а при том п најзрелије плодове, п то, не од оног првог рода, што у, месецу Јуну сазрева, него од оног другог у месецу Августу. Ово семе треба осушити п оставити ra до пролећа, а на пролеће га исто онако посејатп и расад изводити, као што је о томе на свом месту речено. Да биљке боље