Jagoda

в) Нитњача, Fr. elatior Ehr. Ова трећа сорта европских јагода тако је у целој својој природи пнтересантна, да је одиста нужно, да се сваки повртар с тим изванреднин особинама њеним мало побоље упозна. II китњана је једна од најстаријих јагода, коју од пре, највише по повртњацима гајише, док ју у новије време не истисну крупнорода американска јагода. Што се сађења и неге тиче, онаје тако смерна п задовољна, да на свакој земљи обилато рађа и добро напредује, само ако је земља довољно влажна. Да се снажно развија и да обилатије рађа, нужно је да се сади и гаји у тешкој, доброј п плодној земљи, и у таковој ће обилатим, прекрасним и миришљавим родом уродити, да ју у томе ни једна друга сорта надмашити неће. И у ладовини, у засенку великих дрва, врло добро успева, где иначе друге јагоде не могу баш добро да напредују. Да потпуно сазрену, треба им више времена но другим јагодама, али су у потпуно зрелом стању ванредног, миришљавог укуса. Јагоде су чврстог меса, па једно с тога, а друго опет са изврсног мириса, врло су добре за „слатко.“ Ако су јагоде растле у ладовини, или су иначе од сунца под лишћем скривене биле, остају у боји бледе, али мириса не губе баш ни у колико. Скоро све китњаче показују ту наклоност, да пред јесен и по други пут цветају и рађају,

19