Jagoda

штог догађа, да од неколико стотина из семена нзведених и више година брижљиво гајених биљака, не добијемо ама баш ни једиу, коју би вредно било задржати. Ако бива и то, да на тај начпн добпјемо на неком бокору нлод, који је од свију познатих са свим другчији, и то је сад нов варијетет, ком се неко име да, иод којим се даље размножава п за скупе новце растурује. Кад добро испадне, онда и вреди! Семе јагодино задржава своју клидавост једну годину дана; ретко кад дуже. Зато га већи део произвођача одма сеје, пошто јагоду узаберу, а љо је у Јуну или Јулу меседу. За ееме треба узети најкрупније и најправилније развијене јагоде, па семе с љих счистити, од меса опрати и одма посејати. Семе ће свакојако брзо никнути, али је

време, које нас од Јуна ил’ Јула месеца до зиме раздваја, врло кратко, па се биљке пеће моћи то-

73