Jagoda

за око нп за јело оно, што би здрава у месу и боји бида. Тај uocao не треба поверавати сваком, но људма, којига разумевају; женама никако, да с н>пховим сукњама по јагодљаку млатају, па цветове п јагоде без нужде ломе. Јагоде најбоље је брати пзјутра, пре но-што је сунце орошено биље осушило, дакле од прилике до 9 сати; а после подне треба брати онда, кад сунце при залазу буде. Брати треба само оне јагоде, које су подпуно зреле, и васцеле лепо оруменеле. При брању - најбоље малим макаоицама треба одсећп сваку јагоду с чашицом и једним комадићем петељке. Онда најлепше и најпримамљивије нзгледају. За убране јагоде треба у■зети шштку котарчицу, застрти је јагодним лишћем, па онда убране јагоде по њему једну до друге поређати, па их до употребе на неко ладно место оставити, н. пр. у подрум, и не преручивати их до онога часа, кад се хоће већ на трпезу да донесу. Пре самог послуживања ставе се на тањир, постављен виновим ил јагодним лишћем, и тако се изнесу на трпезу. Још је лепше и укусније, кад се изнесу у лепој од ирућа илетеној, плиткој котарчици. Ако су јагоде којим год начином земљом или песком убрљане, треба их опрати, али ие пре, но што их мислимо на трпезу изнети, јер кад дуже времена опране леже, изгубе боју и мирис.

89