Jugoslovenski Rotar

ISTORIJA ROTARSTVA U JUGOSLAYVIJI |. OSNIVANJE KLUBA U BEOGRADU

U nizu Clanaka done¢éemo kratki istorijat rotarskog pokreta u našoj zemlji. Blagodareći ljubaznosti brata Voje, koji sa pravom nosi titulu „oca beogradskog Р. C.“, oipočinjemo sa Beogradom. Druga braća rotari, daće nam istoriju svojih klubova.

Drvo pretsedništvo R. C. Beograd Ferdinand Gramberg, I pretsednik; dr. Voja Kujundžić, I potpredsednih i osnivač kluba; arh. Josif Hrncirz, I sekretar

Godine 1927 doneo je praski veliki list ,,Prager Presse” opSiran izve8taj sa jedne evropske sednice rotara u Pragu od 25 do 27 septembra. Tu je bio opisan istorija: rotarskog pokreta u svetu, njegov postanak, širenje i njegov sastav i ciljevi. Čitajući nekoliko puta ovaj izveštaj sve me je više poduzimalo oduševljenje za Rotarstvo ı vera mi se probudila, da će se tako nešto moći ı kod nas ostvariti.

Kako je u praškom izveštaju bila i dana tačna adresa evropskog sekretariata u Zurichu, to se ja s puno pouzdanja slobodno obratim Zuirichu, 5 novembra 1927, ovim pismom:

„Imao sam sreću da iz „Prager Presse” doznam nešto bliže o Rotary-klubovima.

Kako sam pre nekoliko nedelja održao u jednom zatvorenom društvu predavanje o Rotary-klubu, odlučiše slušaoci moji prijatelji, da osnujemo u Beogradu jedan Rotary-klub. Kao predavača odredili su mene da dalje korake preduzmem za osnivanje kluba.

Stoga se obraćam sada na Centralu u Zurichu i molim je da na moju adresu izvoli poslati pravila i sve moguće, što je potrebno za osnivanje kluba.

U slučaju da neko iz Cenrale mora lično da osnuje i otvori klub, mi ćemo u svoje vreme prijatelja — izaslanika bratski dočekati.

Sa toplim pozdravima, očekujući brz odgovor”.

15 =a ee

Nastavak na sledecoj strani