Jugoslovenski Rotar

муну на тако погодно тло, што су земунска браћа по свом осећајном животу имала све услове да приме ову лепу идеју и да ју изграђују тако, како она одговара начелима свога оснивача. Срце човека зависи од жена, и ако је овде ротарска идеја успела, то су срца жена помогла успеху, па стога честита и госпођама и захваљује им. Умољен, да сестрама приликом ове прве сестринске вечери објасни наше ротарске циљеве, брат гувернер спомиње само два; служити другима и радити Ha остварењу међународног светског мира. Нада ce ma ће ротарске сестре помагати своје другове у раду за ове идеје.

Брат гувернер је затим у свом службеном делу говора прочитао предложену -листу Управе, која ће водити Клуб до редовне годишње скупштине и уз једногласно одобравање проглашава као коначан следећи избор часништва: Претсед-ник: Виктор М. Викерхаузер, потпретседник: Иван Кон, тајник: Душан Павешић, благајник: Коста Петровић, церемонијар: Антон Сартори. Одборници: Др. Петар Марковић и Хинко Штрајм.

Брат Гувернер честита претседнику на избору и уједно му предаје лаље "вођење седнице. Говор брата Гувернера био је бурно поздрављен од свих присутних. Претседник брат Викерхаузер заузима претседничко место и најсрдачније "у име свију нас захвалио је уваженом брату Гувернеру на топлим речима којима је апелирго на наш кови Клуб и којима нам је тако лепо и убедљиво предочио рад и циљ правилног ротарства. Између осталог, он је рекао:

Поштоване Госпође — драга Браћо!

Дозволите да нашем уваженом брату Гувернеру најсрдачније у име свију гнас захвалим на топлим речима којима је апелирао на наш нови клуб и којима нам је тако лепо и убедљиво предочио рад и циљ правилног ротарства. И вама, драга Браћо из Земуна, најлепша хвала што сте ме почастили Вашим избором за привременог претседника. Настојати ћу да се покажем достојним Вашег поверења.

Преузимајући овиме намењену ми функцију сматрам мојом првом врло милом дужношћу да срдачно поздрављам наше миле госте — браћу из Београда, Загреба, Марибора, Новог Сада, Скопља и Суботице, и њихове и наше госпође и да их искрено уверавам да су нам добродошли. Надаље пре свега позивам у духу правог Ротарства све присутне да се придруже нашем поздраву који иде у првом реду оснивачу Ротарства Павлу Харису у Чикагу и свим заслужним ротарима, које све сматрамо нашом браћом, јер смо из устију нашег Гувернера чули да је намеран испунити нашу жељу и стога и примио нашу молбу за ступање у ротарску заједницу, коју ће са препоруком последити централи. И за ово брату Гуверснеру срдачна хвала! Како су присутне госпође из говора нашег Гувернера упознате са основним идејама Ротарства, у колико то нису већ од раније биле, то им одмах наздрављам и молим их да нас ротаре вазда, у свим приликама, у нашим тежњама и стремљењима подупру. — Сигурно је да под бољим ауспицијама, ако вам наше даме помогну, не би могли отпочети нашим радом, и у то име ја им год срца кличем: Живиле! Иако смо тек друштво у повојима. моје је дубоко убеђење да ће се земунски Р. К. према селекцији вршеној при избору својих чланова, доскора не само по својој спољашњости већ и по својој бити и своме квалитету показати достојним велике заједнице Ротари Интернационала. Прилике данашњице више него икада захтевају сарадњу носиоца етичких и моралних врлина читавога човечанства, а то је циљ којему и Ротарство интензивно смера. — Учествовати при томе настојању на свим пољима рада и дјелатности, унутар али и преко друштвених граница, неоспориво је племенити задатак којему ми искрено и пре-

ee a OS ae iN Ran ua guess) 14. |". _