Jugoslovenski Rotar

cembru u Bitolj, gde je osnovao mlinarsko preuzeće „Dragor“. Time je naš klub lišen dragocene, direktne saradnje jednog oduševljenog rotara. Ali, veran plemenitim rotarskim idealima, brat će Tasić sigurno u Bitolju posvetiti zadacima rotarstva jedan deo svoga vremena. To će doći za sada do izražaju u njegovu radu oko osnivanja rotari kluba u Bitolju, kome Je keyman br. Milan Čemerikić. Br. Tasić bio je započeo takodje akciju oko osnivanja kluba u Leskovcu. Po njegovu odlasku iz Skoplja, tu je akciju primio na sebe, u svojstvu keymana, br. Moris Alkalaj. Kako su obe akcije dosta napredovale, opravdano je očekivanje, da će uskoro doći do osnivanja dvaju novih rotari klubova u Vardarskoj banovini, u Leskovcu ı Bitolju. — Na sedmici od 21. decembra br. Aleksa Djokić održao je vrlo aktuelno predavanje o problemu nezaposlenosti u Vardarskoj banovini. Kako je u ovim krajevima, s obzirom na ukupni broj radnika, nezaposlenost srazmerno vrlo velika, klub posvećuje ovome pitanju naročitu pažnju, pa je Ono tretirano ı na sastanku od 29. decembra, a tretiraće se i na narednim sednicama u svrhu da se, obzirom na želju izraženu od strane br. arh. Josifa Mihajlovića, pretsednika opštine skopske, klub zainteresuje za pitanje: što bi opština skopska mogla da uradi u korist nezaposlenih radnika. — Na dan ı7. decembra osvećen je novo podignuti Dečji Dom Kralja Aleksandra I, pri čijem su osnivanju učestvovali mnogi skopski rotari ı kome je upravnik rotar Čedomir Todorović. — U toku decembra održana su četiri redovna klupska sastanka sa prosečnom frekvencijom od zo'zo %. Usled odlaska br. Tasića krajem decembra, klub je brojio 28 članova.

У

CG Sy IP

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.30 Hotel Bellevue

188. sastanak 5. dec. Frekvencija 65 %. Brat guverner izvijesti¢e se u stvari anonsa za „Jugoslovenski Rotar“. Bratskom klubu Zemun čestitala se proslava chartera. Prepušta, se pretsjedniku i tajniku da ispune

upitni arak br.5 u pitanju rada konvencije. 250 brošira br. Spišića „Pomoć sakatoj djeci“ predaće se odboru za služenje u javnosti da ih po mogućnosti raspača. Br. Makali javilo se u Beograd, po zaključku uprave ı plenuma, da je njegova klasifikacija stavljena na raspoloženje. Pretsjednik čita pismo RC Willesden West, koji nam 29. novembra upucuje po običaju na taj dan svoje najljepše želje. Zahvaliće se.

189. sastanak 12. dec. Frekvencija 78°95 %. Pretsjednik ¢ita pismo br. Matuli¢a, kojim najavljuje istup iz kluba radi obiteljskih razloga. Izvješćuje da je tajnik kluba br. Dr. Soljan morao po službenoj potrebi da nastupi dužnost pri Ministarstyu Prosvjete u Веоgradu. Do riješenja tog pitanja poslove tajništva preuzimlje br. Markov. Br. inž. Mardešić daje zanimljiv prikaz o letalima, njihovim svojstvima, uporabi, načinu letenja, UpOTIpunjujući to vlastitim doživljajima pri letenju. Na predlog br. Frane Aljinoviéa udjeljuje se ı ove godine siromašnim Segrtima božićna pripomoć od rooo Din.

Igo. sastanak тд. дес. Frekvencija 74 %. Tajnik čita čestitke brata guvernera te domaćih ı stranih klubova. Pretsjednik čita pismo bivšeg br. Uvodića, kojim daruje klub, odnosno braći, pet primjeraka djela Galerije Umjetnosti ,Andrija Meduli¢ Schiavone“. Brat pretsjednik osobno će mu zahvaliti u ime kluba i bra¢e. Pretsjednik iznosi zanimljive podatke o finansijama R.I. Chicago. Referiše o reviziji šest rotarskih ciljeva i suglasno pismu brata guvernera traži da se braća priprave za diskusiju o tom pitanju do 14 dana. Br. Baldasar isporucuje zahvalu direktora Srednje Tehničke ı Zanatske Škole S. inž. Matkovića na pomoći kluba šegrtima. Br. Mardešić referiše o osnutku Društva Prijatelja Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih ·Država u Splitu. Pretsjednik čestita braći Božić uz najljepše želje.

Igor. sastanak 27. dec. Frekvencija 72°72 %. Pretsjedatelj potpretsjednik br. Dr. Abramić. Tajnik izvješćuje o domaćim, br. Katalinić o stranim klubovima, br. Baldasar o čehoslovačkim. Br. Mardešić čita novu stilizaciju rotarskih ciljeva po R.C. Graz; referisaće idući put o tome. Pretsjedatelj zaključuje sastanak. zaželevši braći sretnu Novu godinu.

24