Jugoslovenski Rotar

7:

\ pokvari sporazum i ugodno raspoloženje; naletio sam i na odgovor, da klub polaže veću važnost na kvalitetu svojega članstva nego na kvantitetu. Ta su dva odgovora donekle, ali samo donekle opravdana, no naš mi prezident Hill piše: „Mi vazda više gledamo na kvalitetu nego na kvantitetu, ali zašto da se, bar malo, ne poveća ı naša kyantiteta?... Ne verujem da bi ma gde bio klub koji ne bi mogao da pridobije Jednoga ili dva člana. Ne zaboravljajmo da mogu mnogi klubovi da dobiju članova iz pokrajine, takovih koji se bave poljoprivredom, vrtnarstvom, rudarstvom itd.“ Već u svojem V. mesečnom pismu od dne 15. novembra 1934 priporucio sam Sto jacu nutranju ekstenziju. Uveren sam, da ¢e klubovi ujedno sa mnom priznati da smo u prvoj polovici tekuće poslovne godine zaostali ı vlastitom krivdom — da smo grešili. Baš tako sam takodjer uveren, da će klubovi do kraja poslovnegodine udovoljiti želji našega prezidenta Hilla, mojoj vrućoj molbi i svojoj rotarskoj dužnosti. Budimo si svesni, da nije Rotary ograni¢en na uski krig¢ syojega Clanstva, nego da služi skupnosti, sluzi čitavome svetu. Hoćemo li da se ostvari velika naša ideja, treba je da pomnožimo redove njezinih propagatora, da, koliko је god moguće, mnogo dobrih i idealnih muževa iz sviju slojeva naroda vrši rotarsku misiju u narodu.

U drugu ruku treba da priznamo da su prošloga semestra svi naši klubovi — uz posve neznatne izuzetke — vršili svoje rotarske dužnosti hvalevredno, lepo i uspešno. Imali smo 447 redovitih sastanaka. Dragocena i opsezna je gradja koju su obradjivala naša braća predavači. Krasna bi bila knjiga kad bi u njoj mogli da saberemo najbolje sastavke. S inostranim klubovima bile su naše jedinice u najboljim odnosima ı u Zivom izmenjivanju klupskih izveštaja i dopisa; ı medjusobno posećivanje bilo je uz današnje prilike vrlo lepo. Nema sumnje da su naši klubovi i naši članovi učinili u minulom semestru mnoga lepoga i korisnoga rotarskoga rada u svim granama Sto ih predvidjaju nasi ciljevi. Niti u administrativnom pogledu ne mozemo da bogzna Sto prigovaramo; uz male izuzetke posluju nasi kluboyi bez mane. — Smatram za svoju srda¢nu dužnost da se pri zaključku prvoga semestra svemu članstvu, osobito pako svim klupskim funkcijonarima, najsrdačnije zahvalim i da im izrečem sve svoje priznanje na načinu kako su vršili svoje rotarske dužnosti i kako su lepo služili našoj stvari. Ostanite, molim Vas iskreno, svi s idealizmom, oduševljenjem i ustrajnošću na svojem mestu, radite požrtyovno za veliku našu stvar, da budu i rezultati našega rada pozitivni ı da uzmognemo pokazati konkretne uspehe. Svatko od naših članova neka si bude svestan da nosi deo velike odgovornosti što smo ju preuzeli.

2.) Frekvenca — ipak jedan veseli pojav. Interesantan je razvoj frekvence u našem distriktu. Prosečni frekvenčni procenat distrikta je iznašao:

1932 | 1933 1934 1932 | 1933 1934 Januar — 66°47 % 7278% april 61°76 % 73°82 % 74:97 % februar — 7299% 74:69 % maj 73°83 Jo 70°14 % 73°43 To mart — 7277 % 7703% junij 63°15 Jo 6960% 69°34 Jo

2