Jugoslovenski Rotar

nacionalnog komiteta jugoslavensko-njemačke komore u Beogradu, a bratu Dru. Jozi Poduji na izboru za potpretsjednika centralnog saveza rezervnih oficira u Beogradu.

295. sastanak 18. febr. Frekvencija 80 %. Gost: rotar Miho Ercegovié, R. C. Dubrovnik. Odmah na početku sjednice dobiva riječ brat Dr. Jozo Poduje, koji kaže da smatra potrebnim upoznati klub sa slučajem brata Dra. Stjepana Mlinarića, čije se ime nalazi medju okrivljenima u vezi sa poznatom „Nažičkom aferom“ i daje potrebno objašnjenje, koje je već objavljeno u nedjeljnom izvještaju.. Slijedi referat brata tajnika o pošti, a iza toga brat Veljko Vasić izvješćuje o sastanku Rotary Cluba Banja Luka, kojemu su prisustvovali braća: Ostović, Ing. Alaupović, Vasić i Tomljenović. Brat Dr. Vladimir Leustek referira o svojim utiscima sa sastanka beogradskog kluba od 11.0.mj., a brat Gamulin izvješćuje iz italijanske rotarske štampe. Na koncu govori brat Ing. Šneller o smetnjama na „ličkoj pruzi“ kao i o mjerama direkcije da se te smetnje ublaže ı po mogućnosti u buduće uklone. Razne fotografske snimke upotpunile su ovo zanimljivo predavanje. 296. sastanak 25. febr. Frekvencija 74 %. Gosti: rotari Andrija Krbavac, R.C. Osijek, Ing. MardeSié, R. C. Split, Petar Nome, R. (9 Karlovac. Brat Dr. Miljenko Marković гејеrira o svom posjetu dne 18.0.mj. u R.C. Beograd, a brat Vladimir Mutafelija o posjetu dne 6.0. mj. u R.C. Split. Iza toga drzi referat iz rotarske Stampe brat Vladimir Mutafelija i to o R.C. Sofia. Dne 23.0. mj. navréilo se je 30 godina od osnutka prvog R.C. u Chicagu. Iza kratkog uvoda po bratu pretsjedniku Pavlu Ostoviću i nekoliko toplih riječi upućenih na adresu osnivača rotarstvya Paul Harris-a, dobiva riječ brat Dr. Mosković, koji iznosi svoje poglede na rotarstvo. Pretsjednik saopćuje da će 7. marta O. g. proslaviti pretsjednik československe Republike g. Dr. Toma’ Masaryk svoj 85-ti rodjendan. O značenju g. Dra. Tomaša Masaryka za éeskoslovenski i na$ narod ¢uti éemo danas za ovim stolom, te pretsjednik podjeljuje rijec bratu Andriji Puklu, koji u opširnom ı lijepo obradjenom predavanju iznosi rad velikog filozofa i političara.

31

R. C ZEMUN Sastanci(Meetings): Četvrtak (Thursday) 20.00 Hotel Central

58. састанак 7. фебр. Фреквен. 83:38 %. Шретседник брат Викерхаузер поздравља сву браћу а напосе министра, брата Светислава, који је и уз своје велике послове нашао времена да се нађе у нашој средини. Изабрана је управа за 1935/36 годину овако: Претседник: Др. Петар Марковић, потпретседник: Др. Едмунд Пацак, тајник [: Душан Павешић, тајник ШП: Др. Фердо Блауенштајнер, благајник: Коста Петровић и одборници: Бошко Звекић и Др. Милош Ђорић. — Брат Махин реферисао је о новостима са далеког Истока. На географској карти описује последњје етапе кретања, војне експанзије и одбране. Објашњаваје уједно и унутрашње прилике Русије и Јапана. По овоме питању брат Викерхаузер објаснио је навигацију у Северном мору.

59. састанак 14. фебр. Фреквен. 78:94 %. Гост: ротар Ил. К. Панић, браћа Др. Виктор и Ђура Ружић, чланови Р. К. Сушак. — Претседник поздравља ново примљеног члана брата Др. Милоша Нинковића, класификација. «Трговачко право». — Поводом дана о одржању дистриктне конференције развила се духовита дискусија, и браћа су се сагласила са датумом. Брат Тодор Махин реферише о књизи Пољака. Студницког, пријатеља претседника Пилсудског «Полит. системи Европе и Пољска». — Брат Ил. К. Панић извео је своја опажања са наше седнице, којима уноси веселост међу браћу. Брат Др. Виктор Ружић, који је трећипут у нашем клубу, захваљује на братском пријему. — У пријатељском расположењу причала су браћа своје доживљаје и приче са изборних маневара у прошлости и садашњици, допуњавали са ловачким, сличним и чак и јачим причама. Наши чланови по првипут у ротарској средини показали су своју спрему за овај начин развијања друтарства. Иако без претходног припремања, положили су испит са оценом врло добар.