Jugoslovenski Rotar

broj onih pretstavnika Ziteljstva koje uopste pribrajamo k srednjemu stalisu. I medjui obrtnicima, medju manjim trgovcima i pouzetnicima naci Ccemo mnogo bistrih glava i dobrih znaéajeva, koji su vredni da ih uvrstimo medju svoje klupske drugove; s njima ćemo moći raširiti svoju rotarsku ideju ı medju Sire slojeve naroda; oni će nam pomoći da se upoznademo s radom i prilikama drugih ljudi, koristiće nam bratskim drugarstvom i prijateljstvom.

Mnoga iskustva u mom rotarskom delovanju dovela su me ı do spoznanja da postoji i tre¢e vrsti t. j. najunutrasnjija ekstenzija koja smatram najyaznijom, a ta je, potreba da smo pre svega mi sami sasvim prozeti rotarskim: idejama i da nastojimo kako bi radom i mislima zaista postao svatko od nas pravi rotar. Nipošto ne tvrdim da je možda stalni broj naših članova, koji bi samo na papiru bili rotari ı kojima ne bi bila kultura srca usmerena za našim rotarskim ciljevima i da bi zaboravili na načela na koja su pristali pristopom u naš klub, kad bi bila data prilika da apliciraju rotarsku ideju na svagdašnji život. Ali naišao sam tu i tamo na članove koji nisu u svojem radu svom dušom i srcem za našu stvar bilo radi nepotpunoga poznavanja naše ideologije, bilo usled preležernoga rada u klubovima, bilo usled osobitosti svojega značaja. Onda, kad je potreba da u svagdašnjem životu pokažemo postovanje tudje narodnosti, verozakona i uverenja — onda, kada treba da u svagdašnjem životu priznademo opravdanost ı tudjih interesa — onda, kada je treba da se načela etike i morale bezuvetno apliciraju pri zasluživanju svakidašnjega kruha — onda, kada je treba da priznamo i svojemu sučoveku egzistenčna prava, osobito u odnosima poslodavca i onoga koji se posla prima onda, kada je treba pokazati da socijalni osećaj nije samo prazna fraza onda, kada treba da se pokaže da ne gajimo prijateljstva radi nas samih — onda mora da u rotarstvu svatko od nas podnese svoje krštenje vatrom, onda mora da svatko izmedju nas pokaže da nije samo član Rotary kluba, nego da je faktično rotar po svojem radu i po svojem mišljenju. U tom pravcu trebaće, kako sam potpuno uveren, učiniti Još mnogo, inače ćemo bez ove najunutrašnjije ekstenzije u delima i mislima biti kakono onaj farizeJ koji hvaljaše pred oltarom Boga, što nije onakav kako carinik pokorna duha pred vratima.

2.) Distriktna je konferenca prosla. Sa zadovoljstvom konstatujem da su bili na skupštini pretsednika i tajnika kaošto i na distriktnoj konferenci zastupani svi klubovi našega distrikta i da su obe skupštine prošle u savršenom redu i točno po programu. Prema zaključku pretstavnika naših klubova izaćiće posebna brošura, u kojoj će biti opisan tok naših skupština i izneseni pojedini referati. Doneseni izveštaji od neprocenjive su vrednosti za našu ideologiju, a takodjer i za našu praktičnu radinost. Od Jednako su velike vrednosti nova poznanstva i nova prijateljstva, sklopljena na našim sastancima. Sa mnogih strana, a takodjer i od inostranih gostova primio sam medjutim vrlo laskaya priznanja o toku konference; razabirem takodjer iz izveštaja klubova, da su učesnici bili zadovoljni. Našoj je priredbi dala posebni sjaj prisutnost potpretsednika Rotary International, rotara Waltera D. Heada, koji nam je

2