Jugoslovenski Rotar

ČEHOSLOVAČKA — 66 DISTRIKT R. 1.

Naše veze sa 78 distriktom. Naši prijateljski odnosi, koji nas vežu s rotarima susjednih zemalja, izrazili su se najbolje prilikom kratkog posjeta guvernera Kroegera u Pragu i izletu naših rotara na međudistriktni sastanak u Badenu i Beču dne 4 aprila. Od nas je stiglo svega 48 rotara i članova njihovih porodica iz pet klubova. Brnjenski i bratislavski klub natjecali su se velikim sudjelovanjem. Još su prisustvovali klubovi Mor. Ostrava, Praha i najistočniji naš klub iz Užhoroda. Iz Austrije prisustvovali su pored Badena i Beča, još i klub Bečko Novo Mjesto. Svi su govori bili prožeti dobrom voljom i rotarskim prijateljstvom. Program je sastanka završen duhovitim i opsežnim predavanjem rot. Ing. Kappa (Bratislava): »Žena u viru sadašnjice«. Govorili su od Austrijanaca: pretsjednik badenskog kluba rot. Schoute, biv. guv. rot. Prinzhorn, poéasni opunomoéenik rot. Gerbl, pretsjednik be¢kog kluba rot. Miiller-Adamy i potpretsjednik kluba Bečko Novo Mjesto rot. Dimmel, a s naše je strane govorio guverner dr. Hyža, biv. guv. dr. Neuwirt, pretsjednik malog odbora čehoslovačkonjemačko-austrijskog dr. Kruliš-Randa i pretsj. kluba Bratislava dr. Zamečnik.

Posjet prezidenta R. I. rot. Johnsona Čehoslovačkoj. To bijaše najzgnatniji i najradosniji dogođaj aprila mjeseca. Prezident Johnson, u pratnji svoje žene, kćeri i sina, te evropskog sekretara rot. dr. Aleksa O. Pottera iz Zuricha, prispio je u Prag 13 aprila, a 14 aprila održana je u njegovu počast svečana sjednica kluba Praha. Na sjednici bilo je zastupano 16 klubova sa 85 rotara i 6 gostiju, od kojih je najznamenitiji čehoslov. ministar spoljnih poslova g. dr. Kamil Krofta. Na pozdravne govore osnivača kluba Prag i njegovog počasnog člana dr. Suma, te našega guv. dra Hyže, odgovorio je prez. Johnson poduljim govorom, u kojem je izrazio svoju iskrenu radost na srdačnom dočeku, na odličnom rotarskom radu u našem distriktu, pa je naglasio da je Rotary praktičan, ali da se njegov rad ne osniva na tom što će uraditi cjelina, nego što će izvršiti posredništvom svakog pojedinog: svog člana. Tu vrijedi rad svakog pojedinca za drugoga. To je doduše teži put, ali samo tim je putem omogućeno postignuće cilja. A prezident Johnson čvrsto vjeruje, da će tim radom pojedinaca poći za rukom da stvorimo atmosferu, u kojoj će naši državnici lakše postići ono što svi mi želimo — dobru volju, međunarodni sporazum i mir. Govor prezidenta Johnsona bio je nagrađen dugim i srdačnim pljeskanjem. Prez. Johnson bio je dirnut i obradovan poklonima: pokalom iz čistog kristala s urezanom slikom Hradčina od praškog kluba i drvenom posudom za pivo od pizenjskog kluba s prigodnom posvetom. Iz Praga otputovao je prez. Johnson sa svojom pratnjom i s našim guvernerom drom Нугот па Копferenciju distrikta u Varšavu. .

Međuklupski posjeti: Klub Ledeé nad Sazavom posjetio je klub Gaslay, klub Roudnice n/Lab. posjetio je klub Prerov i klub Usti n/Orl. klub Ceska Trebova.

Ekstenzni rad: Ponovno biljezim da klubovi Gaslav i Ledeé nad Saz. rade na osnutku kluba u Njem. Brodu.

4