Jugoslovenski Rotar

Zaključci svih odbora, predloženi su odboru za rezoluciju, pa će se u izvještaju o sastanku dne 3 V 1986 čitati tekst skupne rezolucije. U 21h na večer održan je svečani banket sa plesom u Hotelu Imperial. U svim odajama prizemlja bili su spremljeni stolovi, bogato okićeni svježim cvijećem, rotarskim zastavama i nakitom.

Prisustvovali su svi učesnici konferencije, domaći i strani sa svojim porodicama, dame u prekrasnim večernjim toaletama, a gospoda u smokingu.

Od zvaničnih ličnosti učestvovali su kao gosti domaćinskog: kluba načelnik grada Dubrovnik, g. dr. Rudjero Bracanović; komandant mjesta, brigadni đeneral g. Milan Vuković; sreski načelnik g. Mihovil Vuković. Banket protekao je u najljepšem raspoloženju, a tom prilikom izrekao je pretsjednik domaćinskog kluba slijedeći govor:

»Dragi brate Neuwirtu, dragi brate Krejči, poštovane gospođe, mili gosti i draga braćo Rotary!

Pozdravljam gradonačelnika g. Ruđera Bracanovića, generala Milana Vukovića i sreskog načelnika Mihovila Vukovića.

Dubrovački Rotary-Klub, mnogo cijeni odluku Jugoslavenskih Rotara, da se ova četvrta konferenca 77 distrikta, održi kod nas u Dubrovniku. To naše zadovoljstvo mislim da ste od prvog časa zapazili na svim nama i na našim bratskim nastojanjima oko toga, da Vam boravak u našoj sredini učinimo što ugodnijim.

Naša će sreća biti potpuna istom onda, kada vidimo, da ste i Vi zadovoljni, što Vas je ovaj Rotarski kongres doveo, u naš slavom ovjenčani grad.

U zdravlju, zadovoljstvu i sreći došli na plavi Jadran, na ove bijele i pitome žale naše starodrevne i slavne slovinske Atine.

Sve Vas izbliza i izdaleka objeručke primamo u naš krug, te Vam vesela lica upućujemo toplu i srdačnu dobrodošlicu sa željom, da ovdje, svi bez razlike, crpete novih pobuda i da poradite što življe i uspješnije na širenju bratskih veza, međunarodne saradnje i iskrene ljubavi u svijetu.

I upravo danas, u doba kada se u svijetu gaze mnogi ideali, kada se je osilio odvratni egoizam; i kad se gaze mnoga uzvišena načela čovječnosti i međusobnog poštivanja, došli ste, draga braćo, da u ovom apoštolskom gradu slobode i mira, manifestirate naše plemenite ideale humanosti i ljubavi, ideale, rada i poštenja.

Ovdje draga braćo, ljupke sestre i ugledni, mili gosti u bratskom zagrljaju, gledajući ovaj spoj dviju pučina — neba i mora, u zanosu nad sjajnim uspomenama ovoga grada, koji najviše miru zahvaljuje svoju kulturu, mi ćemo, uvjeren sam, podeseterostručiti svoje Rotarske napore i doprinesti barem jedan kamičak za izgradnju našeg veličanstvenog hrama, služenja!

Mi, jugoslavenski Rotari, članovi mladog ali ponosnog naroda, koji je u duši i po osjećajima svojim bio oduvijek blag, human i miroljubiv, hoćemo i tražimo, da se svaki naš član rukovodi visokim etičkim principima poštivanja svega, što je dobro i pošteno na opću korist sviju nas i naše velike svjetske organizacije »Rotary International«.

67