Jugoslovenski Rotar

iznosi niz mjera koje bi irebalo poduzeti da se ekonomsko stanje Sarajeva podigne. — Dr. Besarovic je odrzao predavanje o prosvijecenosti kod nas. Odlučujući da se elaborat, koji je izradila „Prosvjeta” u Sarajevu umnoži i pošalje narodnim poslanicima i finansijskom odboru, sa molbom da porade na tome da se budzet min. prosvete povisi za kojih 30 miliona dinara i da se ta svota upoirijebi za osnivanje novih osnovnih škola. Na predavanje brafa Dr. Besarovića se je nadovezala diskusija.

Skoplje. — U !оки novembra održana su čeliri sastanka. Predavala su ova braéa: dr. France Mesesnel: O iskopavanju Cariginog grada kod Lebana; Vido Latkovié: Povodom 150 rodendana Vuka Karadžića; Milorad Milenković: Istorija mlinarstva i Janko Vukiéevié: O obezbeđenju useva i plodova u Vardarskoj banovini. — Mnoga braća su primila na sebe dužnost prikupljanja novčanih sredslava za zimsku pomoć naših siromašnih građana. — Radi se na osnivanju kluba u Kumanovu.

Slavonski Brod. — Predavanja: Br. Cuvaj: O našim novinama i novinarima, br. Juraž: S puta po Nemačkoj, br. dr. Kovačić: O ulicaju moderne tehnike na medicinsku znanost i opet br. Juraš: O socialnim prilikama našeg radnišiva u poređenju sa slanjem u Nemačkoj. Ovde se predavač osvrnuo naročilo na naše poljske radnike, koji rade i žive pod najležim živolnim uslovima. — Saslanak od 20 novembra proveden je u slobodnom razgovoru dok sul isto veče 12-toro braće sudelovali na proslavi Chartera u Vinkcvcima.

Sombor. — Predavanja su održana: br. Samko Vujić: O apotekarstvu; br. ing. Julije Balog: O kući siromašnog čoveka; br. Dr. Blaževac Рамје: О пејоjalnoj utakmici; br. pretsednik Dr. Milenko Petrovié: O vitaminima; br. Milos Lepedat: O krizi bankarstva; ba. Altmann Eugen: O zaitifi majke i odojéadi i br. Ivan Kristiforovié: O ovogodisnjoj berbi i kakvoéi kukuruza, kao i njegovom višku za IZVOZ.

Split. — Kroz mesec novembar održana su 4 sastanka sa prosječnom frekvencijom od 88.88%o. Braéa su pod vodsivom brata Dr. Abramiéa, direktora Arheološkog muzeja, pregledali muzej, gdje su oni kao pozvani gosli imali priliku, da čuju vrlo inferesanina i poučna izlaganja br. Dr. Abramića, koji je sve prisuine pogoslio na lijepoj ferasi muzeja. — Brat ing. Mardesié odrzao je inferesanini referat © porinuéu novosagradenih dvaju parobroda Jadranske plovidbe u Jadranskim brodogredilistima. Njegova izlaganja bila su рортебепа sa projekcijama. — Brat Dr. Stanger nastavlja sa pefminuinim predavanjima iz rofarske škole. — Braća se spremaju za Ladies Night 4 decembra. Zaključeno je, da se laj sastanak održi sa radnim programom, da se sestre rotarke, kao 1 ostali gosli, upoznaju sa načinom našega rada. U fu svrhu svaki pročelnik komponeninih odbora ima da održi kratak referat o zadacima svoga odbora i njegovom radu.

Stara Kanjiza. — Na sastanku od 18. XI. proslavljen je ulazak Srpske vojske u naš grad, nadalje 50-godišnjic zivota i 30 godina apofekarskog rada našeg poipretsednika brata Josipa Stipani¢a. Sem toga je proslavijen 70-godisnji jubilej brata Grinera i 25 godišnjica bračnog živola brata Dr. Tereka i supruge. — Braf Sepeši prefsednik kumovskog kluba Bačka Topola, održao je prdeavanje o međunarodnom služenju, a brat Beniš pasfprefsednik kumovskog kluba o bitnim smer-

nicama rotarskih ciljeva. — Ма čarter proslavi bratskog vinkovačkog kluba prisustvovalo je troje brace. Stari Betej. — Predavanja: Br. Suput: O zadatcima Rot. kluba u svojoj op-

ini, a 11 novembra: O danu mira, br. Dragkoci: O nalazu korisnih vitamina iz crvene paprike segedinskog rofara Szentgyérgyia, sto mu je donelo Nobelovu nagradu. Na sesfrinskom, vrlo uspelom večeru održao je pretsednik br. Šuput infor-

4t