Jugoslovenski Rotar

a širenje tuberkuloze se sprečava lim bolje i brže, što se ranije lečenje primeni. O fome mora socijalna medicina da vodi računa u punoj mjeri, jer putem direkfnih pomoći stiče pravo na izvodenje ostalih socijalnozastitnih mjera.

U bolnice upućeno je 180 bolesnika, nešto u svrhu izolacije, a nešto zbog lečenja; u lječilišta 153 bolesnika, kojima je naročito pofrebno sanatorijsko lijeéenje. Boljom metodom lijeéenja tuberkuloze od запаforijskog bez sumnje ne raspolažemo. Lječilišta prefstavljaju najbitnfji faktor u borbi profiv tuberkuloze. Najveći uspjeh bismo imali kad bismo bili u stanju svakog bolesnika u početku bolovanja odmah smiestiti u lječilište, gdje bi do svog ozdravljenja mogao ostafi.

Ali to nije nažalost provedivo zbog velikih froškova fakvog lije= čenja, pa smo zadovoljni i prezadovoljni kad možemo izlječivog bolesnika smjestiti u ljeciliste i samo na neko vrijeme, da ga dobijemo oporavljenog i, Sto je još važnije, disciplinovanog natrag na daljnju njegu i liječenje, odnosno konfrolu. U tom pravcu nas je i izdašno pomagala Banska uprava, što moram i ovdje istaknuti, primajući naše neimućne bolesnike u svoja lječilišta, jer ih malo ima koji bi bili u mogućnosti da se liječe u zavodima o svom frošku.

Sad konačno mogu reći što se dogodilo sa onih 595 olvorenih fuberkulotiéara. Umrlo ih je 174, tj. 29%, a ozdravilo je 158 bolesnika, је je prema tome od na smrt osudenih spaseno 26°/o. Preselilo se sa teritorija ovoq dispanzera 38 bolesnika, a za 37 se nije moglo ustanoviti gdje su. U liječenju ostaje 188 bolesnika od ofvorene fuberkuloze, a pod kontrolom kao izlijeéeni onih 158 za daljnih 5 godina, nakon kojeg vremena u povoljnom slučaju kao stalno zdravi ispadaju ispod konfrole.

U cilju sprečavanja zaraze i izoliranja pogibeljnih po okolinu, pregledane su sve porodice (132) koje primaju školsku djecu na stan. U © nijednom slučaju nije bilo razloga da se nastamba zabrani. Pregledu su podvrgnuti i brijači, konobari, mesari i svi oni koji prodaju i rukovode sa živežnim namirnicama.

Broj pregledanih % tbe otvorenitbe u lečenju umrli

slučaji Brijača ; 452 15 3 3 Rukovaoca živ. namirnic. 764 16.2 4 1 1 Konobara i kué. posluge 595 30.5 3 2 —

Po ovome je već jasno da ferapiju bez profilakse nije moguće odvojeno razmatrali, jer već izdvajanjem i liječenjem zaraznih bolesnika sprečavamo širenje fuberkuloze sa bolesnih na zdrave i time ispunjajemo drugu osnovnu dužnost Dispanzera, dužnost socijalno-profilakfičnu. Мајзгећтје је riješenje za porodicu i samoga bolesnika: smeštaj u specijalne zavode. Ako to nije niukom slučaju provedivo, na Dispanzeru je da kućnim posjelima sestre dispanzerke izolira bolesnika u njegovom domu, da uredi život u kući tako da bolesnik ni onda ne bude rasadnikom tuberkuloze. U tu svrhu učinjeno je u samom mjeslu 875 posjelz, sa sledećim rezltatom:

22