Jugoslovenski Rotar

sestrom. S foga je i rad primorano skučen na Sušak i bližu okolicu. Nade polagane u dispanzere biće ozivotvorene kad ih bude svuda gdje se икаге potreba, kad budu u materijalnoj moguénosti da primjene u punoj mjeri socijalno-ferapeutske metode, kad im se stave na raspolozenje bolesnicki kreveti i u sluzbu potreban broj osoblja. Dok te zelje ne budu — uz saradnju drzave, opcina i gradanstva — ostvarene, moram se i nadalje zadovoljavafi dosadašnjim uspjesima, polučenim socijalno-profilaktičkim i individualno-ferapeufskom ambulafornim radom.

Putovanje Pavla Harrisa po ostrvima u Engleskom Moru

SIDE LIGHTS ON THE 1937 CONVENTION AND A POST CONVENTION TOUR OF THE ISLANDS OF THE BRITISH SEAS

Posle službenih izveštaja s ovogodišnje konvencije u Nici stiže пат sada brošura Pavla Harrisa, u kojoj nam on opisuje svoje bavijenje na јој konvenciji kao i putovanje koje je posle toga poduzeo po manjim osfrvima oko Engleske.

Već sam predmet ove knjige zaslužuje veliku pažnju i izaziva veliko inferesovanje. Tu su opisi ovih malih, izuzefnih i prilično nepozna– tih ostrva, sa njihovom burnom historijom i mirnom sadašnjicom, koje su fako rado posećivali veliki duhovi, fražeći famo mira ili birajući ih za boraviste u svom izgnanstvu, sa stanovništvom anglosaksonske, normanske i galske krvi.

U prijatnom feljfonskom stilu, Pavle Harris isprepliće svoj putopis mnogobrojnim historijskim fakfima i anegdofama, ličnim doživljajima i detaljima iz savremenog Zivota tih ostrva.

Ali, kao u mnogoj drugoj knjizi, i u ovoj brosuri je najvrednije ono što između redaka izbija. A ovde je to onaj divni duh našeg osnivača, optimistiéan i vedar, skoro detinjski bezazlen i bas zato opste сомеčanski, jednom rečju: čisto rofarski duh, kome „ništa nije fako interesantno kao što su ljudi” i koji „nikada nije mogao da shvati kako neko može da svoju zemlju uzdiže na faj način, što prezire druge zemlje”.

| pročitavši tu knjižicu, čitalac će ne samo doznali mnogo inleresantnih stvari iz historije mesta i života ljudi, koje će teško ikada sam poselifi, već će se još jednom upoznali s onim Harrisom čija je inicijaliva izazvala naš veliki međunarodni pokret.

Dr. V. M.

24