Jugoslovenski Rotar

klubu, služenje u zvanju, služenje zajednici i međunarodno služenje. Ali kad razmofrimo svaki pojedini od tih ciljeva, ostaje uvijek kao bilno ono Sto je najglavnije u rofarskom pokretu, a to je, kao Sto rekoh, sluzenje. Jer pravi rotar uvijek sluzi: u klubu sluzi prisustvovanjem stalnim sastancima, gde dobiva direktive za svoj rad u zvanju i gde raspravIjanjem sa drugovima — rotarima Celici svoj rotarski karakter; u zvanju sluzi kad primjenjuje ideje usvojene druzenjem sa rotarima, i pracenjem rotarske literature, te tako provodi u zbilju rotarske ideje; zajednici sluzi kao €ovjek koji odgojen u rotarskom duhu ljubi bliznjega svoga.i fako olakšava zaradivanje u danasnje tesko doba i uliva svojim saradnicima povjerenje; najvece pak i najsvetlije sluzenje je ono medunarodnoj zajednici. Tu pravi rotar saraduje u znaku ideje mira, a foj borbi treba najviše odricanja i samoprijegora!

Vidimo kako su lijepi i uzvišeni ciljevi Rofarsiva, ali opet s druge strane vidimo koliko je borbe pofrebno da se oni osfvare, želeći skupiti sve ljude dobre volje u jedno kolo, osnovao je 25 Il. 1905. u Chicagu (U.S.A.) Mr. Paul Harris prvi Rotari Klub, postavivsi mu za ciljeve isto one ciljeve, koji su i danas svrha Rotarstva. Taj se pokret brzo raširio, fako da danas ima na čitavom svijetu oko 4500 klubova u 80 različitih zemalja sa preko 175.000 članova. To je najljepša svedodzba za današnje čovečansivo, jer je dokaz da ima na svijelu još mnogo dobrih ljudi.

Вотђа гојага је feška i zalo se svi mi rolari radujemo kad dobivamo novog suborioca, a danas je naša radost osobita, jer citav jedan novi klub stupa u naše kolo. Svima nam je vrlo drago sto je Rotarstvo evo i u Vinkovcima, koji su kao rimska Cibalia jedan od najsiarijih gradova u državi, rotarsko sjeme našlo plodno lo i da tako možemo danas prisustvovati predaji chartera mladome klubu. Osobito nas sve raduje Sto je taj novi rotarski klub u naSem distriktu, jer se time broj klubova našeg disfrikta opet povećao, šlo je dokaz velikoj snazi i razmahanosti rofarskog pokreta u Jugoslaviji. Ja sam narocito srećan što mogu kao pretsjednik kumovskoga kluba R. K. Zagreb danas kao prvi Cestitati nasem kuméetu R. K. Vinkovci predaju chartera i molim ga da svom snagom poreadi na ostvarivanju rotarskih ciljeva, jer Citavo Rotarsivo računa na nj i samo polpunim zauzimanjem svakoga pojedinca od nas mozemo racunafi na konaéni cilj rotara: svetsku renesansu u rotarskom duhu! Odredujem roll-call s leva na desno.

Iza roll-calla tajnik Mandrovié Branislav iznosi sledeci historijat kluba, te kulturni i privredni značaj Vinkovaca: |

Današnjim danom prima naš klub na svečani način dokumenat o svom prijemu u člansivo velike svetske zajednice Rotary internationala. Ideju za osnufak Rofari Kluba u Vinkovcima doneo je dana 27 januara 1937 god. član našeg kumovskog kluba brat Stanko Sirca, koji se u svrhu ostvarenja fe ideje obralio na brata Dr. Maliju Divića i razložio mu ciljeve Rofari Kluba u Vinkovcima.

Naš kumovski klub zagrebački i današnji past guverner, a ladanji guverner brat Dr. Vladimir Belajéié dali su nam sva potrebna uputstva i objašnjenja za rad, te su nas pomogli pri osnutku kluba. Odrzano је par sastanaka, proširen je krug osnivača sa današnjim članovima našega kluba, fe konačno dana 9 aprila o. g. nakon svestrane spoznaje visokih ciljeva Rotarsiva donesena ie odluka, da se u Vinkovcima озпи-

26