Jugoslovenski Rotar

o klub naš guverner brat Slevan K. Pav-

Sušak. Dne 6 maja službeno je posjeti bitom radoséu od svekolike braće. Na

lović. Brat guverner bio je dočekan sa oso distriktnoj konferenci u Beogradu prisustvovala su osmorica nase braće. Tom je prilikom našem klubu dodijeljen veliki rolarski točak kao trofej za najbolju frekvencu na distriktnoj konferenci. Poslije odrzane konference posjetili su nasi članovi zadužbinu na Oplencu i grob Neznanog Junaka na Avali. Prigodom imenovanja Njegovog Kraljevskog Visočansiva Kneza Namjesnika Pavla za dozivotnog zaéasnog guvernera našeg distrikta, klub je sa svog sastanka od 18 maja upulio Njegovom Kraljevskom Visočanstvu Knezu Pavlu brzojavne ¢estitke sa izjavama odanosti. U vidu Sirenja medunarodnog služenja naš je klub pozvao italijanskog konsula ne Sušaku, da bi u klubu održao jednu konferencu, na koju ćemo pozvati i rofare iz Rotary Kluba Trieste. Ta се se konferenca odrzati tokom narednog mjeseca. Inače fokom mjeseca nije održano nijedno predavanje veé je samo brat Dr. Komljenovié održao relerat o svojem pufovanju u Berlin, gdje je prisuslvovao kongresu kirurga.

Šibenik. Presjednik Dr. Rismondo uzima riječ fe govori o zaključku distriktne konferencije i o visokoj počasti koja je dana našem distriktu time Sto se je Njegovo Kr. Vis. Knez Namjesnik primio počasnog dozivotnog guvernerstva 77 distrikta. Predlaže da se u ime zahvalnosti pošalje guverneru izjava jednodušne radesti na-

šeg kluba.

Vinkovci. Pradavanja: brat Armin Borović: o lipiziranju vina, br. prof. Domac: o razvitku likovne umetnosti, br. pretsednik Ivo Matica podnosi vrlo opširan izveslaj o učešću na distriktnoj konferenciji. — Odlučeno je da se prvi sastanak u julu održi sa sestrama, ne kome се jedan od brace održati prigodno predavanje.

Varaždin. Mjesec maj je profekao u znaku frefiranja raznovrsnih rofarskih pro> blema u vezi odrzavanja distriktne konferencije u Beogradu. — Brat Ing. Damaska detaljno je prikazao cjelokupan rad konferencije i raznih njenih odbora, saopćio donesene odluke itd. — Izlet na Avalu bio je predmetom opisivanja brata Dr. A. Krajanskog, a vožnja aeroplanom od Londona do Zuricha bila Je na veoma živahan i zanimljiv način opisana po bratu Ing. M. Friedlanderu. — Dne 25 o. mj. odrzan je meduklubski sastanak sa R. K. Maribor. — Posjetilo nas je 17 članova. Pregledavši najprije, u prafnji naših nekoliko članova, sredovječni grad Trakošćan, a onda gradski Muzej u Varaždinu, održan je zajednički sastanak, koji je protekao u idealnom međusobnom drugarskom ophodenju i korisnom unapredivanju prijaleljskih veza među rofarima — članovima obiju klubova.

Velika Kikinda. U foku maja meseca naš Klub je održao éefiri sastanka. Predavanja su odrzali: br. Dr. Brozovié sa temom: Cigani kao nadriveterinari 1 br. Dr. Hadik o Menici. Oba interesantna predavanja saslu3ana su sa velikom pažnjom. Кеferisali su: br. Konečny o novom redu vožnje i br. Erdeljan o pelodnevnom štrajku cigljarskih radnika. Na disfrikinoj konferenciji u Beogradu uzelo je učešća čeliri

brala i jedna sesfra.

Vršac. U foku meseca maja l.g. održao je predavanje: brat Dr. Mirko Vladisavijevié, sa temom: O vaspitanju omladine. Brat Dr. Eugen Klier, sa temom: Osnivanje vinarske berze u Vršcu, a br. dr. Đurić dao je iscrpan referat sa Distriktne konferencije. — Inicijativom kluba pokrenuto je pitanje osnivanje vinarske berz® u Vršcu, jedine u Jugoslaviji, koja bi bila inače od velikog ekonomskog značaja za naš vinorodni kraj.

39