Jugoslovenski Rotar

Osječki Rotary klub ublažuje socijalnu bijedu, koja je u Osijeku u osjetljivom porastu, koliko je to iako moguće. Sve bi se moglo još uvijek popraviti, kada bi našem gradu dali natrag ono, što je tekom godina izgubio.

U glavnom sva tragika grada Osijeka leži u tome, da se on tretira kao pogranični grad. u koji nije vrijedno ništa investirati i njegov razvitak zapravo opstanak prepušten Je privatnoj inicijativi njegovih gradjana. o kojima ovisi njegov daljni Zivot.

и“

IVAN MESTROVIC, 1883 —1938

=e Ivan Meštrović, naš proslavljeni kipar, rodio se 15. УШ. 1885 u Vrpolju u Slavoniji. Njegova je porodica iz Otavice. malog: sela kraj Drniša u Dalmatinskoj Zagori. Starinom је porodica M. iz Bosne.

Rodjem sirota, život Meštrovića nije bio lagan. Čitati i pisati naučio Je kod oca. Kao pastir izrezivao Je preslice, tikvice 1 Stapove, a kasnije klesao kamen, te neko vrijeme radio u Rendiéevom ateljeju. Dogao je u Beé i uspjelo mu, da je bio primljen u akademiju (profesori Bitterlich i Helmer). Već prva njegova djela, koje je izlozio privatno a kasnije u beékoj Secesiji, bila su izvanredno snazna, puna novih pogleda, filozofske problematike i samosvojne koncepcije. Poslije Beča došao Je u Pariz, gdje su nastali fragmenti za golemu koncepciju Vidovdanski hram. Kolektivnu izložbu priredio Je 1910. u bečkoj Secesiji. Vidovdanske fragmente i Marka na Sarcu izlozio je 1911. u Zagrebu, a iste godine u Rimu u paviljonu kraljevine Srbije.

Za vrijeme svetskog rata živio je u Rimu, Londonu. Genovi. Cannesu i Parizu, radeči s našim emigrantima neumorno oko oslobodjenja svoje domovine. U Engleskoj je priredio 1915—1918 osam izložaba, koje su pobunile najveću pažnju. Grobnu crkvu porodice Račić u Caytatu izradio je 1920—1922. Godine 1925 i 1926 bio Je u Americi ı DrHredio u mnogim gradovima izložbe svojih radova, te dobio narudžbu za dvije statue za čikaški Grant-park. Tako su nastali dobro znani Indijanci. Svoje radove izložio je još u Pragu, Beogradu, Sofiji, Minchenu, Dresdenu, Veneciji, Parizu, Splitu. Ljubljani, Glasgowu, Leedsu, Brandfordu i Edenburgu. Sada Zivi MeStrovié u Zagrebu.

Ove je godine brat MeStrovié navršio 55 godina. Od svojih je zrelijih mladih dana do danas stvorio veliki broj djela. djela kojima se

111