Jugoslovenski Rotar

venciji za Evropu, Sev. Afriku i istočno sredozemno more u yreme 2—4 septembra 1958. Rot. guy. Kral je definitivno odredio vreme za sastanak pretsednika i sekretara u Panskoj Bistrici za 241251. m. U svom poslednjem guvernerskom mesečnom pismu piše. da ne samo što očekuje stoprocentno učešće pretsednika ı sekretara nego i veći Droj ostalih rotara. čime bi se pokazala raširenost ı prijateljstvo među čehoslovačkim rotarima. Banska Bistrica će nam nuditi krasnu okolinu za sastanak te ćemo moći ogledati jesenje lepote na Slovačkoj. Ne kaže se uzalud „Да zivota u Banskoj Bistrici, a po smrti na nebo.

Rotary - elub u Pisku je dostizao а 1957—58 prosečnog učešća na svojim sastancima od 95—96%. Ја taj dokaz. kakvo pravo prijateljstvo i kakva harmonija vlada među Rotarima u Pisku. kao i zato kako klub savesno ispunjava svoje dužnosti. klub je dobio zasluženo priznanje ı dyostruku pobedu: dobio je prelazni najveće učešće u našem srezu i sada još Rosanoffov lepi srebrni pehar za najveće učešće klubova u Еукор; Severnoj Africi ı istočnom Sredozemnom moru ‘Sredozemlju). To odlikovanje našega kluba i pobeda u utakmici s tolikim klubovima je ponos za naš distrikt i ujedno ponos za sve rotare, koji treba da se ugledaju na piskeške rotare i po

pehar za

njihovom primeru da ispunjavaju svOJe klupske dužnosti.

Rotari klub Mlada Boleslava je pogodio nenaknadiy gubitak. 15 augusta [958 Clan rot. Vaclay Klement osnivač čehoslovačke automobilske industrije, konstruktor mladoboleslavske automobilske fabrike. počasni gradjanin Mlade veliki dobrotvor omladine. Među пје-

umro је

Bcleslave i mesen.

govim brigama za omladinu пауодmo izgradnju sirotišta s imenom bračnih drugova Klement za 1.500.000 Kč. a uz to 1 iznos za uzdrzayanje od { milij.. kao i fond za dalje obezbedenje sirotinje 200.000 Kč.: gradnja doma za učenike ı za uzdržavanje 100.000 Ké, a uz to Još redovno dodaje godišnje dodatke za zgrade društva Studentski dom kr. Karla Kraтата po 800.000 kruna. Na žalost dovršenje zgrade nije doživeo. U poslednjoj volji Je odredio oko 5.500.000 Kč. za narodne ı humane zavode. medu kojima su na prvom mesfu največi iznosi za pomoć osiroteloj ı pomoći potrebnoj školskoj ı studentskoj omladini. Ne samo klub u Mladi Boleslayi nego i say naš distrikt je teško ožalošćen smrću rotara Klementa. koji će nam večito ostati uzor ljubavi prema bližnjemu.

Rad nekih naših klubova

Bratislava. — Priredili smo sastanak u banji Pieštany i izabrali za mesto. gde treba da se ustanovi no\ klub. Na tom sastanku u prisustvu dama i banjskih gostiju bilo je govoreno o ciljevima rotarstva.

Kremeriž. Priredili smo s klubom u Uh. Hradištu međuklupski sastanak u planinskom domu Kluba čeških turista na Bunéi, koji je odlično uspeo. Ledeé nad Sazavom. Razgovarali smo kako da se ustanovi klub u Nemačkom brodu.

Marijanske Lazne. Na sastancima smo imali u gostima mnogo rotara.

уп

domačih i stranih

Mielnik. Bivši guv. dr. Hyža predavao Je o distriktnoj konferenciji u Beogradu, na kojoj Je zastupao naš distrikt. eee - - — - —

Rotarske radosti. Clanovi kluba Sombor predali su lep dar kéerci pretsednika svoga kluba. br. dr. Milenka Petrovića, prilikom njenog venčanja.

iskreno čestitamo!

116