Jugoslovenski Rotar

ci u Petrevgradu i okolini. — Ovim predavanjem se Je zainteresovao naš pastguverner br. Edo Marković i dao Jedno objašnjenje sa kojim je uneto više svetlosti u ovo zamršeno pitanje. pa Je u izgledu da se za kratko vreme reši u korist opravdanih želja trgovaca Žitarićama. — Br. Dragoljub Nadjvinski nam je u duhovitom razlaganju opisao način trgovanja manufakturnom robom u Banatu, o potrebi poznavanja ne samo robe, već ı okusa naravi i raspoloženja mušterije, kako po narodnostima isto tako i po raznim selima. — Osim toga роtrebno je apsolutno poznavanje Jezika same mušterije, jer svaka želi da na svome maternjem jeziku bude i poslužena. — Prema tome kada znamo da u najbližoj okolini Petrovgrada imamo čistih sela sledećih narodnosti, ı to: Nemaca, Madjara, Slovaka ı Rumuna onda možemo verovati da Je zbilja u našem kraju veština biti napredan irgovac. Nerotar gosp. Jankaidac Živa umirovljeni pretsednik sinoéadskog stola, izneo je u svome predavanju „Zašto i kakvu Феђа osnovati poljoprivrednu školu ч Реттоуgradu“ niz vrlo interesantnih sugestiJa. kao se nebi promašio cilj osnivanjem опаке škole koja nebi odgovarala svrsi ı koja bi i nehotice povećala kadar nezaposlenih intelektualnih omladinaca. — 22 februar kao predvečerje dana kada je osnovan prvi Rotary klub bio je posveéen medjunarodnom — sluzenju, pretsednik kluba br. Dr. Ljubomir Vasiljević upoznao Je prisutne sestre i goste o osnivanju rotarstva o radu i ciljevima rotari klubova, a br. Dr. Luka Mijajev Je održao predavanje „Da li Je moguće očuvati mir bez priprema za rat?” u kome je izmedju ostaloga rekao i ovo: „Potrebu naoružanja i pripreme za rat u cilju očuvanja i obezbedjenja mira, demantovao је пеdavnašnji svetski rat, koji nije doneo, niti Je obezbedio čovečanstvu mir

za duže vreme." Ako dakle naoružanje i rat nije odgovarajuće sredstvo za očuvanje i obezbedjenje mira, i

ako je čovečanstvo iskreno prožeto težnjom za mir, bez čega nema ni kulturnog ni privrednog mapretka.

onda treba tražiti drugi put i drugo sredstvo, a to je: pripremanje za mir putem Sirenja dobre volje medju narodovima, da se pored uzajamnog priznanja patriotizma i nacionalizma, i uzajamnog poštovanja medjunarodnih prava 1 dostojanstva ljudskog života. otvori put zbliženju i uzajamnosti na polju kulture, privrede i svih grana ljudske delatnosti, bez tendencije za stvaranje povylaStenih i podredjenih naroda.

SARAJEVO. — U mjesecu februarn klub je održao 4 redovna sastanka, koji su uglavnom bili posvečeni diskusiji u vezi sa primljenim referatima i nedeljnim izvještajima o radu ostalih klubova našega distrikta. U toku ovoga mjeseca posvečeno Je mnogo pažnje drugarstvu u klubu, pa je uprava ı tom pogledu donijela nekoliko zaključaka — koji su srdačno pozdravljeni od braće članova. I u ovom mjeseci našem klubu je ukazana pažnja imenovanjem našega br. Steve Prnjatovića banskim vijećnikom. Naš neumorni br. Vaso Ristić je na molbu nekoliko braće umnožio svoje stručno obragjeno i bogato statistikom predavanje „Budžet grada Sarajeva“ koJe Je uz Dbratsku posyetu darovao br. guverneru, našim članovima i „Jugosl. Rotaru“. Osim toga smo od br. Vase Ristića u ovom mjesecu imali dva kratka referata i to o proizvodnji duvana u Bugarskoj i o izvozu ljekovitog bilja iz naše zemlje. — Ova dva predavanja su dala prilike za vrlo interesanine diskusije. U karitativne svrhe sakupljeno Je u ovom mjesecu па геdovitim sastancima Din 36850.

СКОПЉЕ. — Током фебруара mw. P. р. клуб Скопље одржао је четири састанка, са просечном фреквенцијом

39