Jugoslovenski Rotar

RAD NAŠIH KLUBOVA

BAČKA TOPOLA. — Dne 4-og marta je održao klub 200-ti redovan ujedno i svečani sastanak sa sestrama, na kojim su bili prisutni u lepim broju braća roftari iz drugih klubova, te drugi pozvati gosti nerotari. Na ovom sastanku je br. Djura Trbović održao jedno vrlo interesantno predavanje pod naslovo: „Problem predavača u školi“, koje je bilo sa živim aplauzom nagradjeno. Nakon završetka oficielnog dela raspoloženje Je bilo odlično i traјао је sastanak do zore. — Ппе 14-05 marta je održana redovna godišnja skupština, na kojoj je izabrata nova uprava za rotarsku god. 1950/I1940. Za pretsednika Je izabrat br. Horvat Aleksandar (veleprod. drva) a za tajnika ponovo br. Beniš Šime (bankarstvo). — Na ostalim sastancima su se raspravljali lokalni problemi, a naročito prosjačko pitanje. koje se u našem. mestu ima na povoljniji način resiti.

BEOGRAD. — Na 507-oj redovnoj sednici, 6 februara o. g. održana su dva predavanja: br. Admiral Dragutin Prica: „O уојпо - marittmskom potencialu velikih sila u bazenu Sredozembr. Prof. Dr. Aleks. Jelačić: „Smisao i značaj nacionalno-kulturni u Ukrajini. — 508-mi redovni sastanak, 15 februara o. g. održan je kao riblja večera. bez predavanja. Otvarajući 509 redovni sastanak, 20 februara g. g.. pretsedavajući Je čestitao br. Dru Ivu Andriéu, élanu našeg kluba, izbor za člana Akademije Nauka. Zatim Je br. Todor Mahin, član R. K. Zemun, održao predavanje o Ukrajini. — 510-ti redovni sastanak, 27. februara o. g. posvećen Je Jubileju osnivanja prvog Rotary kluba na sveiu. u Chicagu. Na ovom sastanku sekretar Je pročitao poslanice počasnog pretsednika Paul-a Harris-a i ovogodisnjeg pretsednika R. J. — rotara George-a Hager-a.

nog mora ;

45

BEOGRAD. — Ма 51 ош гедоуnom sastanku, 6 o. m., održao Je pastguverner br. Stevan Pavlović predavanje o temi: Ekonomska politika Nemačke — Sistem Dr. Funk. — Na 512-tom redoynom sastanku, 15 o. m., učinio Je guverner Dr. Ivan Slokar svoju zvaničnu posetu našem klubu. Na ovom sastanku održao je br. Dr. Miodrag Grbić predavanje o temi: Pormiraгје naše nacionalne kulture. — Na 513-tom redovnom Sastanku, 20 o. m. prisustvovao je evropski sekretar Rotary International. br. Lester B. Struthers iz Ciriha. Na ovom je sastanku održao gost br. Gaja Gračanin iz Novog Sada Jedno veoma zanimljivo predavanje o temi: „Spla vom i kajakom niz Drinu“. Ovoje predavanje propračeno prikazivanjem Jednog vrlo uspelog filma, koji u slici ilustruje Jedan izlet splavom ı kajakom niz Drinu. — Otvarajući 514-+t redovni sastanak, pretsednik je objavio da su braća člabeogradskog kluba Dr. Andra Nikolić i Dr. Bogdan Kosanović izabrani za Glanove Glaynog Sanitetskog Odbora pri Ministarstvu socialne politike. U toku ovog sastanka odrzao je br. Aca Dinić predavanje o temi: Prošlost i sadašnost.

O7-Og O. m..,

novi

BITOLJ. — Na tokom prošlog meseca bila su na dnevnom redu sledeća pitanja: ispitivanja načina za poboljšanje naše frekvencije: pitanje ekstenzije našeg kluba: a od predloga. da se apeluje na opštinu da svoju pozorišnu zgradu ne daje više u godišnji zakup, kako bi ova bila slobodna za priredbe opšteg Ostali delovi naših sastanaka bili su posvećeni čitanju interesantnih mesta bratskih izveštaja, naših ı stranih klu-

sastancima

značaja.

bova. Frekvencija sastanaka u martu iznosila je 6421%.

5