Jugoslovenski Rotar

pariskom Rotary klubu u čast gospodje i brata Maurice Duperrey-a. pastpretsednika R. I. — Na trećem sastanku Dr. pretsednik u svojoj uvodnoj reči govorio Je u važnosti drugarstva i druželjublja u rotarstvu. Pošto ovom sastanku u zvaničnoj poseti prisustvuje guverner br. Dr. Ivan Slokar, to ga br. pretsedvik proglašuje svečanim. Posle srdačnih pozdrava upućenih br. guverneru ı posle njegovih lepih reči o rotarstyu, br. tajnik dao je pregled rada našeg Kluba u ovoj godini. Br. Vojin Brkić održao je prvi deo svog predavanja o radničkom osiguranju, u kome je prikazao istorijski razvoj socijalnog osiguranja u svetu i kod nas. Br. Julije John podneo je kratak referat o svojoj poseti RK Krakoy prikazujući istodobno njegov rad. — Na četvrtom sastanku br. pretsednik u syojoj uvodnoj reči govorio je o borbi rotarstva za pravdu, istinu i mir medju narodima. Pošto Je današnji sastanak istodobno i godišnja Skupština. izvršen Je izbor nove Uprave za narodnu rot. godinu na čelu sa br. Dr. Milošem Peiroyi¢em kao pretsednikom. Predavaпје је održao br. Dr. M. Petrović o razvitku našeg posleratnog stočarstva i uticaju Syajearskog stočarstva na nase. — Na petom sastanku br. pretsednik u svojoj uvodnoj reči govorio je o univerzalnosti misije rotarstva u ljudskoj zajednici. Br. Dušan Kostić održao Je referat iz zvanja o neurednostima kod poštanskih pošiljaka, uzrocima 1ı odgovornosti. Br. Svetozar Strajić govorio je zatim o svojim utiscima i zapažanjima sa ovogodišnjeg Laipciskog yelesajma. — Za пехо пе sabrano tokom meseca 980— dinara.

OSIJEK. (Februar 1959.) — NajvažniJi dogadjaj u radu kluba u mjesecu februaru bilo je osnivanje Pregledne stanice za suzbijanje raka u Domu narodnog zdravlja. Inicijativom braée dr. Uzelea i dr. Batory-a namaknuta su sredstva, koja su u prvi mah potrebna da Diagnostiéka stanica proradi. Klub

се do daljnjeg doprinaSati Din 509'mjeseéno iz svojih redovnih dohodaka. U Fond sa kojim klub raspolaže. a koJi Je odredjen za osnivanje instituta za liječenje raka, ne Ge se za sada dirati. nego ce ga se poyecayati postepenim darovima. — Frekvencija bila Je u mjesecu februaru slabija, budući da su mnoga braća zvanično boravila izvan Osijeka.

OSIJEK. (Mart 1959.) — Prosječna frekvencija kluba bila je u mjesecu martu o. g. 83.23%. — Klub je i dalje nastojao da se proširi djelovanje Diaепознске stanice za suzbijanje raka. koja Je već mnogim bolesnicima pružila pomoć i tako blagotvorno intervenirala da se ublaži ova teška socijalna bolest. Sistematski će se prikupiti daljnja sredstva i nastojati izgraditi ovu instituciju. Poyuéena je kandidatura br. dra Milovana Pinteroviéa za guvernera. pa će prema tome i osjecki klub glasovati za kandidaturu br, Ing. Alaupoviéa iz Zagreba. — Na sastancima održana su nekoliko zanimljivih predavanja. od kojih se ističe iserpivi prikaz br. dr. Uzelca o „Socijalnim i higijenskim prilikama u Osijeku i osječkom srezu“ kao i predavanja br. dra Fiale o „Zrakama u evakuiranom prostoru“. Oyo predavanje bilo je popraćeno eksperimentima na aparatima. koji su u tu svrhu bili dopremljeni u klupske prostorije.

zanimljivim

PANČEVO. — Na prvom sastanku u mesecu martu gost nerotar g. Dr. Alfred Backer, yeleposednik, odrzao je veoma interesantno predayanje: ,,Agrarna kriza“ u kome je izneo, šta to upravo znači agrarna kriza i u kome se obliku Javlja. Naročito se zadržao na Jugoslaviji, koja je po svome raznolikom kvalitetu zemlje i klimatskim prilikama pravi muzeum yrope. Na sastanku od 15 marta klub je imao retko zadovoljstvo. da dočeka br. guvernera u zvaničnoj poseti, kojom pri-

59