Jugoslovenski Rotar

RAD NAŠIH KLUBOVA

BANJA LUKA. — U toku juna mje seca održano je pet sastanaka. Na saz stanku od 9. juna održana je i godišnja skupština, na kojoj je i za OVu godinu izabran za pretsjednika brat Spiro Bocarić. — Na sastanku od 17. juna prisustvovao je brat guyemer Dr. Slokar, koga je brat pretsjednik Bocari¢ yrlo srdačno pozdravio. Brat guverner je. za hvaljujući na pozdravu, govorio o rotar: stvu i dužnostima rotara.

BEOGRAD. — Na 522:om redovnom sastanku, 5 juna o. 6. gost iz Framcuske g. Henri Demont održao je jedno veoma zanimljivo predavanje o temi: Organi: zacija trajnog mira mu svetu.

Na 523 redovnom sastanku 12 juna o. g. održao je rotar R. Avramović jedno iserpno predavanje o rotarskim klasifikacijama. Ма 524 redovnom sastanku 19 juna o. g. održao je rotar Dr. J. Tomičić pre: davanje o temi: Deset godina jugoslo: venske trgovinske politike.

525 redovni sastanak održan je kao Ladies’ Night i na njemu je izvršena predaja dužnosti novoj klupskoj upravi.

BITIOLJ. — Početkom juma iposetio nas je guyerner, brat Da Ivan Slokar. Sastanak od 6, VI., odrzam tom priliz kom, bio je obiéan radni sastanak, kako bi se imalo Sto viSe yremena za Tazgovore sa bratom guvernerom. Govor brata Slokara o 4 rofarska cilja, iscrpna anaz liza našeg programa, pažljivo je saslušan i iskreno odobren od prisutnih.

Na traženje R. C. Karlovac, za po: plavljene toga kraja, naš klub se oda zvao prilozima prikupljenim od braće i dostavljenim postradalima.

Istopanjem brata Branka Naumovića, direktora Niže poljoprivredne škole u Bitolju, zbog premeštaja u Leskovac, naš klub je izgubio člana koji se naročito istakao uspesima za služenje zajednici.

Na poslednjem sastanku ove rotarske godine stara uprava ртедаја је (dužnost novoj, ma uobičajeni način.

BRČKO. — U mjesecu junu o. god. imali smo 5 sastanaka, koji su dali pro зјеспи frekvenciju od 73.33%. — Na ovim sastancima primali smo izvjestaje naših i inostranih klubova iz čijih smo sadržaja pratili njihov rad i izvlačili za nas korisne pouke kako da bolje i pre damije služimo u našem zvanju ciljevima Rotarstva.

Ма svakom od redovitih sastanaka braća su podnosila svoje referate iz zvaz

nja, čiji su sadrzaji bili interesantni, te se je o syakom referatu vodila diskusija, odakle su se stvarali zakljuéci za Sto bolje i pravilnije primjenjivanje izneSenih činjenica.

U ovome mjesecu kiše su prouzrokovale nadolazak mnoge vode, te su mnogi predjeli našega sreza od poplave straz dali, pa su braća u saradnji sa mjeroz davnima nastojali da priteknu postradaz lima u pomoć koliko je to bilo moguće. — Isto tako Klub se je odazvao sa prilogom od 500.— Din. Rotary klubu Kar: lovac u korist siromašne djece roditelja nastradalih od poplave.

Da bi se u Klubu povećalo drugarstvo odlučeno je da se u zajednici sa sestra: ma priredi nekoliko izleta u prirodu, pa je odlučeno da prvi izlet bude dne 16. jula o. god. na imanju brata Jovana Hadžića.

Naša mnoga braća su na dopustu i na putovanju ili po našoj lijepoj Domovini ili u Inostranstvu, te se o povratku njihovu nadamo, da ée nam ispri¢ati mnoge lijepe svoje dozivljaje i utiske sa njihovog ljetovanja i odmora.

Naš fond za karitativnu svrhu povećao se u ovome mjesecu za Din 236.dok ée sa naSim prilogom od 1500.— Din oko polovice ovoga mjeseca otići neko: liko djece na ljetovanje u planinski kraj Bijelu kod Brčkog radi oporavka. — Su: sretljivošću brata prof. Dr. B. Spišića, klub će polovicom augusta poslati jedno siromašno sakato dijete na pregled u Zagreb, nebi li se istome pomoglo da ustane na svoje noge. |

Т u ovome mjesecu smo primili neko: liko dopisa Inostranih Klubova, koji nam čestitaju osnutak Kluba i pozivaju nas da stupimo s njima u što tješnju vezu na ostvarenju rotarskih ciljeva u medjunarodnom pogledu.

CUPRIJA—JAGODINA—PARACIN. Izbrisao je iz članstva svoja tri člana, koji nisu uopšte dolazili ma sastanke i time stalno kvarili dosadaSnju frekvenciju. Za sada ima klub 17 članova i u buduće radiće se na unutrašnjoj eks: tenziji kluba.

DUBROVNIK. — Naš 305:ti sastanak bio je prvi sastanak poslije 5 godina od prijema Chartera i tim povodom pris mili smo brzojayne čestitke od našeg znanca i mprijatelja našeg kluba rotara Teddy Gamera i od R. C. Wembley.

U toku mjeseca imali smo slijedeće referate: brat Vekarić o utiscima prili kom pregleda na novo uredjenog Hotela

31