Jugoslovenski Rotar

pogotovo kad smo imali prilike da čujemo i druga zvonjenja u međuvremenu na koja golubovi nisu uopće reagirali. Savršena dresura. Napominjem da su golubovi u velikom dijelu degenerisani po svom izgledu i konstrukciji, vjerovatno zbog blizog krvnog srodstva kod parenja.

Basilica diS. Marco, prvobitno kapela duzdeva, sagradena je 832 godine i namijenjena za grob Evangelista Marka, zaStitnika Venecije. Njegove su mošti prenesene iz Aleksandrije i položene u tu kapelu koja je kasnije požarom: uništena. Sadanju crkvu podigao je na istom mjestu duzd Domenico Contorini u vremenu od 1063 do 1073 godine. Prednja strana Basilike, na dva sprata, upravo zadivljuje svojim skupocjenim mramornim dijelovima, ukrasima i mozaicima. Mozaici prikazuju prenos Moštiju Sv. Marka, kao i razne doživljaje iz života Kristova, a potječu iz XVI i XVII vijeka, izuzevši prvi mozaik u donjem dijelu lijevo koji se sačuvao od požara i potječe iz doba prve crkve. Ovaj mozaik je veoma interesantan, jer predstavlja prvobitnu fasadu.

Središnja vrata Basilike urešena su lukovima na kojima su pretstavljene rukotvorine-krjeposti i mjeseci, umjetnički savršeno.

Pred prozorima gornjeg dijela zgrade, na jednoj terasi, vide se Getirikonjaizbronca, djelo grékih umjetnika iz doba Aleksandrova. Doneseni su sa hipodroma iz Konstantinopola u Veneciju 1206 godine. Ovi konji su češće mijenjali vlasnika. Godine 1797 preneseni su u Pariz, odakle su opet povraćeni 1815 godine.

Unutrašnjost Basilike ima oblik grčkog krsta sa tri lađe i pet velikih kupula koje ostavljaju na posmatrača dubok dojam umjetničkih vještina. Patos je od mramornih mozaika sa raznobojnim šarama. Naročito je važno istaći tako zvani »Weihwasserbeken« u obliku jedne »Školjke« iz Porphyrionolita.

Na oltaru, gdje je postavljena urna sa tijelom Sy. Marka, nalazi se čuvena »Pala d’ Oro«, remekdjelo kovne umjetnosti iz zlata, emaila i dragulja. To su samo neznatni fragmenti onog nagomilanog umjetni¢kog blaga u gradevinarskom slikarskom smislu. To treba vidjeti i dugo, dugo posmatrati, pa da čovjek steče barem donekle pojam o veličini venecijanske umjetnosti. Računa se da u Basilici ima oko 120 kilograma samog zlata.

Venecijanci su malo zabrinuti, jer se primjećuje na jednom mjestu, kad se udje duboko desno unutra, da se tlo spušta.

Jedna od monumentalnih građevina je »Zvonik« sa svojom snažnom konstrukcijom, visokom 99 metara. Stari toranj koji je bio sazidan u X stoljeću, srušio se 1902 godine, a u istoj formi i stilu podignut je godine 1912 današnji zvonik, na koji se penje »dizalo m«. Sa ovog zvonika pruža se divan vidik na sve strane — božanstvena panorama.

Jedna mnogo zapažena građevina na Markovom trgu je »T oranj sa satom« na sjevernoj strani, prekrasna arhitektonska građevina, od Maura Caduccia i Pietra Lombarda.

172